Domácí jablečný koláč podle tohoto receptu je nejlepší a osvědčený recept, který si získá každého. Tradiční jablečný koláč na velkém plechu z několika ingrediencí.
Těsto lze připravit den předem, zabalit do fólie a uchovat v lednici až dva dny.
Pro jablečný koláč se nejlépe hodí mírně kyselé odrůdy jablek, například šedá reneta nebo antonovka.
Jablečný koláč je velmi chutný, pokud použijete hodně jablek.
Můžete ho podávat se zmrzlinou, šlehačkou, polevou nebo teplý.

DOMÁCÍ JABLEČNÝ KOLÁČ
Ingredience:
Jablečná náplň
- 2 kg jablek, pevných a mírně kyselých
- 3 lžíce cukru
- šťáva z poloviny citronu
- 1 a 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce bramborové mouky
TĚSTO
- 400 g mouky na dorty
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 4 lžíce cukru
- 200 g studeného másla
- 1 studené vejce
- 2 studené žloutky
- špetka soli

PŘÍPRAVA
Formu o rozměrech 25 x 35 cm vyložíme papírem na pečení.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce spolu s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Dusíme, dokud jablka nezměknou a nezačnou se rozpadat. Na konci přidáme prosátou bramborovou mouku a důkladně promícháme. Odložíme stranou, aby směs vychladla.
Prosijte mouku do mísy spolu s kypřicím práškem, poté přidejte cukr, kousky studeného másla, vejce, žloutky a špetku soli. Hnětejte, dokud nevznikne homogenní a hladké těsto. Polovinou vyložte dno formy a uhlaďte. Pečte 18 minut při teplotě 180 °C. Mezitím rozválejte zbývající těsto na pomoučeném vále podle tvaru formy.
Na předem upečený korpus položte jablka a rozválené těsto. Okraje můžete ohnout dovnitř formy. Pečte při teplotě 180 °C asi 45–50 minut. Podávejte posypané moučkovým cukrem.