Přeskočit na obsah

Nejlepší kuřecí kotlety připravuji po českém způsobu. Bez strouhanky, ale křupavé jako bramboráky.

Kuřecí kotlety po českém — moje spolehlivá varianta večeře, když už mám dost kotlet v trojobalu. Kotlety jsou zlatavé, měkké a velmi aromatické. Díky netradičnímu trojobalu jsou křupavé téměř jako bramboráky.

U nás doma jsou kuřecí kotlety často k obědu. V doprovodu vařených brambor a strouhané řepy zmizí rychlostí blesku. Když však mám dost klasického obalování, hledám zajímavější způsoby, jak ho nahradit. Už jsem vyzkoušela mleté mandle, kukuřičné vločky (mým dětem velmi chutnaly) a také recept s krekr Nedávno si mé srdce (a žaludek) podmanil recept na kuřecí řízky po českém způsobu. Ačkoli jsem neměla možnost je ochutnat v pražských restauracích, moje verze (bez skromnosti) chutná skvěle a absence strouhanky nijak neovlivňuje jejich chuťové vlastnosti.

Nejlepší kuřecí kotlety připravuji po českém způsobu. Bez strouhanky, ale křupavé jako bramboráky.
kuřecí kotlety

Jak připravit obal na kotlety bez strouhanky?

Ačkoli se strouhanka jeví jako nepostradatelná součást dobrých kuřecích kotlet, ujišťuji vás, že je možné je připravit i bez ní. Český způsob spočívá v přípravě jednoduchého bramborového těsta, ve kterém se maso obalí. Připravuje se z vajec, mléka a mouky (tj. typických ingrediencí strouhanky). To, co však dělá kotlety křupavé, je nastrouhaný syrový brambor přidaný do těsta.

Chuť těsta podtrhuje lžíce oblíbené hořčice (já jsem použila sareptskou). V takovém těstě obalíme kuřecí kotlety a poté je smažíme jako obvykle na rozpáleném tuku. Po smažení je bramborová hmota křupavá, zlatavá a velmi chutná. Brambory v ní nejsou cítit, spíše dodávají obalování strukturu a činí jej kompaktnějším. Zkuste připravit kotlety tímto způsobem a uvidíte, že se stanou trvalou součástí vašeho každodenního jídelníčku.

Recept na kuřecí kotlety po českém způsobu.

Z uvedeného receptu získáte 6 kotlet.

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa (asi 700-800 g)
  • 2 syrové brambory střední velikosti
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hořčice (např. sarepské)
  • 75 ml mléka
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 lžíce oleje nebo sádla na smažení
Nejlepší kuřecí kotlety připravuji po českém způsobu. Bez strouhanky, ale křupavé jako bramboráky.
kuřecí kotlety

Způsob přípravy:

Připravte maso. Nakrájejte kuřecí prsa na kousky. Každý plátek lehce naklepejte paličkou (jako běžné řízky). Osolte a opepřete z obou stran.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k nim celé vejce, mléko, hořčici a pšeničnou mouku. Ingredience promíchejte lžící, až vznikne homogenní těsto.

Obalte kotlety v bramborovém těstíčku z obou stran. Než kotlety vložíte na pánev, nechte těsto z masa mírně okapat.

Na pánvi rozehřejte olej. Kotlety smažte z obou stran po dobu 2-3 minut, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu. Podávejte jako klasické vepřové kotlety s bramborami a salátem.