Babiččiny sušenky z mlýna – nezapomenutelná pochoutka. Křupavé, máslové a charakteristického tvaru, připomínají dětství a typickou vůni, která se šířila po celém domě. Budete potřebovat jen několik ingrediencí.
Není nic sentimentálnějšího než vůně sušenek, které vycházely přímo z mlýnku na maso stojícího na kuchyňském stole. Pamatuji si, jak jsem jako dítě seděla vedle babičky a napjatě sledovala, jak z kovového zařízení vycházejí rovné proužky těsta, které jsme pak pokládali na plech. Bylo to opravdové rituál – nejprve jsme společně hnětly těsto, pak jsme si hrály s lisem a nakonec jsme netrpělivě čekaly, až se upečou. Dnes, když se pouštím do tohoto receptu, vím, že některé chutě nikdy nevyjdou z módy.

Recept na sušenky připravené v mašince. Tradiční způsob, který vždy vyjde
Sušenky připravené v mašince mají jedinečný tvar a výjimečnou chuť. K jejich přípravě stačí několik jednoduchých ingrediencí, které jsou obvykle po ruce. Skvěle se hodí k horkému čaji nebo kávě.
Ingredience:
- 500 g pšeničné mouky,
- 250 g másla,
- 120 g moučkového cukru,
- čajová lžička prášku do pečiva,
- půl čajové lžičky jedlé sody,
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru,
- 3 žloutky.
Jak dlouho péct křupavé sušenky z cukrářské mašiny? Zkontrolujte, zda jsou dokonale křupavé
Tajemství úspěšných sušenek spočívá v dobrém těstě, ale také ve správném čase pečení. Při příliš krátkém pečení budou bledé a příliš měkké, při příliš dlouhém pečení mohou být tvrdé a hořké. Správný okamžik je, když začnou získávat zlatavou barvu a krásnou vůni.

Způsob přípravy:
- Prosijte mouku na váleček a přidejte nakrájené máslo. Uprostřed hromádky vytvořte prohlubeň a nasypte do ní moučkový cukr, prášek do pečiva, sodu a vanilkový cukr, poté přidejte žloutky.
- Vše promíchejte rukama, těsto by mělo být měkké a pružné. Pokud je příliš suché, můžete přidat trochu bílku nebo smetany, a pokud je příliš vlhké, posypte ho ještě moukou. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice.
- Po vychladnutí těsto rozdělte na dvě části. Jednu část ihned použijte k tvarování, druhou nechte v lednici. Na mlýnek na maso nasaďte speciální nástavec na sušenky, vložte část těsta a opatrně zatlačte.
- Postupně budou vycházet rovné proužky, které stačí držet rukou a krájet na kousky dlouhé asi 7 cm. Vytvarované sušenky položte na plech potřený olejem nebo pokrytý papírem na pečení.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 15 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Po vytažení je nechte úplně vychladnout, teprve pak budou opravdu křupavé.
- Nejlepší chuť mají druhý den. Skladujte je v kovové dóze, díky čemuž zůstanou čerstvé a křupavé po mnoho dní.