Přeskočit na obsah

Tuto ingredienci přidávám do mletého masa. Masové kuličky jsou pak jemné jako samet.

Do masových kuliček nepřidávám housku. Místo toho používám netradiční ingredienci. Změna je malá, ale masové kuličky jsou pak velmi jemné. Tento způsob by měl znát každý.

Masové kuličky obvykle dusím s cibulí nebo rajčaty. Nemám ráda, když jsou příliš tvrdé. Díky tomuto triku se to už nestává. Metoda je jednoduchá, ale velmi účinná.

Tuto ingredienci přidávám do mletého masa. Masové kuličky jsou pak jemné jako samet.
masové kuličky

Jak připravit jemné masové kuličky?

Jemné masové kuličky se nejlépe připravují z drůbežího masa. Je však lepší použít tučnější části, jako jsou stehna a holení, protože pokrm z kuřecího nebo krůtího filé bude příliš suchý. K zahuštění hmoty používám vejce a krupici. Právě díky ní mají dušené kuličky tak sametovou konzistenci.

Recept: Kuřecí masové kuličky v cibulové omáčce

Jemné masové kuličky z drůbežího masa, dušené v aromatické cibulové omáčce.

Doba přípravy 15 min

Doba vaření 35 min.

Počet porcí 4

Počet kalorií 265 v každé porci

Ingredience

  • 2 velké cibule
  • 400 g mletého kuřecího masa z stehen
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1-2 lžíce krupice
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • olej na smažení
  • 3 sklenice kuřecího vývaru nebo vody

Způsob přípravy

  1. Smažení cibule. Cibuli nakrájejte na kostky a osmažte na rozpáleném oleji, poté slijte přebytečný tuk.
  2. Smíchání hmoty. Smíchejte maso s vejcem a lžící krupice, přidejte mléko, sůl, pepř a polovinu vymačkané cibule. Hmotu lehce promíchejte. Pokud je příliš tekutá, přidejte více krupice. Zakryjte a nechte 30-60 minut v lednici.
  3. Příprava karbanátků. Z masa vytvarujte malé kuličky, obalte je v mouce a osmažte na rozpáleném oleji. Jakmile se masové kuličky opečou, přidejte vývar a zbývající cibuli. Přiveďte k varu a duste pod pokličkou asi 20 minut. V polovině této doby omáčku opatrně promíchejte.

Jak připravit masové kuličky, aby nebyly tvrdé?

Masové kuličky bývají někdy tvrdé. Příčinou může být použití příliš libového masa nebo přidání suchých strouhankových drobků. Proto se nejčastěji připravují z vepřového masa a pro změkčení se přidává houska namočená ve vodě nebo mléce a poté vymačkaná. Místo toho se také přidává krupice, jak to dělám ve svém receptu.

Chybou může být také příliš intenzivní míchání hmoty. Aby byly masové kuličky měkké, je navíc vhodné přidat ke všem ingrediencím trochu mléka nebo vody. Smažení by nemělo trvat příliš dlouho, aby se z nich neodpařilo příliš mnoho vody. Maso by se nemělo přitlačovat k pánvi ani propichovat vidličkou, aby se zkontrolovalo jeho vnitřní část. Při následném dušení se doporučuje přikrýt hrnec pokličkou. Tak bude jídlo vlhčí a šťavnatější.

Tuto ingredienci přidávám do mletého masa. Masové kuličky jsou pak jemné jako samet.
masové kuličky

Jak se liší masové kuličky od karbanátků a karbanátků?

Všechna tato jídla se připravují z mletého masa, ale různými způsoby. Masové kuličky jsou malé kuličky, které se vaří nebo dusí v omáčce. Masové kuličky jsou porcované kousky, které se smaží na pánvi nebo pečou v troubě. Masové kuličky jsou často jen malé masové kuličky, zatímco masová roláda může být také větší pečená nebo plněná masem. Obvykle se připravuje pečením v troubě.