Přeskočit na obsah

Bakaliowa pychotka

Bakaliowa pychotka je opravdová lahůdka – nadýchaný kakaový piškotový dort proložený jemným krémem ze smetany a mascarpone, plný aromatických sušeného ovoce a ořechů. Celek doplňuje sametová poleva ze dvou druhů čokolády, proložená křupavými vlašskými ořechy. Dort je ideální na svátky, rodinné oslavy nebo prostě kdykoli máte chuť na něco výjimečného.

Bakaliowa pychotka
Bakaliowa pychotka

Ingredience

Piškot:

  • 5 velkých vajec
  • 160 g cukru
  • 100 g pšeničné mouky
  • 40 g kakaa
  • špetka soli

Krém:

  • 400 g smetany 30 %
  • 200 g mascarpone
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 lžičky želatiny 4 lžíce vody
  • 150 g sušeného ovoce (směs vlašských ořechů, rozinek, kandované pomerančové kůry, sušených brusinek a mirabelek)

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 2 lžíce másla
  • hrst vlašských ořechů

Potřebné kuchyňské náčiní

Rozměry plechu: 34 x 24 cm

Bakaliowa pychotka
Bakaliowa pychotka

Postup přípravy

1 Připravte piškotový korpus. Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte do tuha s trochou soli a na konci šlehání postupně přidávejte cukr. Poté přidávejte po jednom žloutku a jemně míchejte mixérem na nízké otáčky.

2 Prosijte mouku a kakao, přidejte do vaječné hmoty a promíchejte špachtlí. Těsto přelijte do formy (cca 34 x 24 cm) vyložené pečícím papírem. Pečte při 170 °C asi 35 minut, dokud špejle nevyjde suchá. Vychladlý piškotový korpus rozkrojte na 3 stejné pláty.

3 Želatinu namočte do 4 lžic studené vody a zahřejte, až se rozpustí (nevařte). Smetanu vyšlehejte do tuha s moučkovým cukrem, přidejte mascarpone a promíchejte. Do krému nalijte rozpuštěnou želatinu a důkladně promíchejte. Přidejte ovoce a ořechy a jemně promíchejte špachtlí.

4 Na první plát dortu naneste část krému a rozetřete. Položte druhý plát, znovu krém a poté třetí plát a zbytek krému. Dort vložte na asi 1 hodinu do lednice, aby ztuhnul.

5 Čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni nebo v rendlíku na mírném ohni. Nakonec přidejte ořechy a promíchejte. Polejte povrch dortu rovnoměrnou vrstvou.