Přeskočit na obsah

Lepší než maso, velmi jednoduché a hotové za 15 minut. Tyto karbanátky si zamilujete.

Kdo je ochutná, nemůže se ubránit překvapení. Tyto karbanátky chutnají jako mleté maso, ale jsou zcela vegetariánské. Smažím je a podávám jako klasické jídlo. Je stejně chutné, ale mnohem zdravější. Celá rodina je s chutí jí.

Ne všechny bezmasé karbanátky jsou stejně dobré jako ty originální. Aby však byly opravdu dobré, stačí použít dobrou základnu. Ověřila jsem, že se na tuto roli skvěle hodí vařený cizrna. Semena mají příjemnou chuť s ořechovou příchutí a když se osmaží s cibulí, česnekem a kořením, opravdu připomínají maso.

Lepší než maso, velmi jednoduché a hotové za 15 minut. Tyto karbanátky si zamilujete.

Jak připravit karbanátky z cizrny?

Jejich příprava je jednodušší, než si myslíte. Nejrychlejší je semena rozemlít v mixéru, ale mnohem lepšího výsledku dosáhnete, když je rozemelete v mlýnku na maso spolu s cibulí, bylinkami a česnekem. Místo pasty získám jemné částice, které výrazně zlepšují konzistenci mletého masa. Pokud chci, aby kotlety vypadaly lépe, tvaruji je pomocí ocelového kroužku. Když však spěchám, tvaruji je rukama. Jsou připravené k smažení už za čtvrt hodiny a dál už není tolik práce.

Recept: Karbanátky z cizrny s bylinkami

Voňavé karbanátky z vařené cizrny, obalené v strouhance.

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku vařené cizrny, může být z konzervy
  • 1 malá cibule
  • 1/2 šálku nasekané petržele
  • 1/2 šálku nasekaného kopru
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 3-4 lžíce strouhanky
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Způsob přípravy

  1. Příprava hmoty. Rozmixujte cizrnu a přidejte trochu vody, ve které se vařila, pokud se nerozmixuje. Nastrouhejte cibuli a rozmačkejte stroužek česneku. Smíchejte tyto ingredience s bylinkami, přidejte vejce a lžíci strouhanky a dochuťte solí a pepřem.
  2. Smažení. Z hmoty vytvarujte kulaté karbanátky a obalte je ve zbývajících strouhankách. Vložte je na rozpálený olej a smažte 4-5 minut, a když se opečou, otočte je a smažte dalších 4-5 minut. Přebytečný tuk slijte na papírový ubrousek.

Lepší než maso, velmi jednoduché a hotové za 15 minut. Tyto karbanátky si zamilujete.

Z čeho připravit bezkostní karbanátky?

Jejich základem mohou být i jiné luštěniny kromě cizrny. Velmi chutné jsou zelená a hnědá čočka. Díky tomu, že zrna mají slupku, se konzistence mletého masa výrazně zlepšuje. Lze také použít bílé nebo červené fazole, sóju nebo loupanou červenou čočku. Ta se však vaří do kašovitého stavu, proto je třeba do karbanátků přidat ingredience, které zlepšují strukturu. Ideální jsou nastrouhaná mrkev nebo řepa, nakrájená cibule, ohřátý a vymačkaný špenát nebo nasekané a osmažené hlívy ústřičné. Variant je mnoho, proto stojí za to experimentovat.

Jak připravit vegetariánské karbanátky v troubě?

Karbanátky lze zapékat, díky čemuž neabsorbují tolik tuku a jsou ještě lehčí. Upřednostňuji tuto metodu, protože je méně pracná. Stačí vložit plech do trouby a počkat. Vytvarovanou hmotu pokládám na pergamen potřený olejem a peču při teplotě 180 stupňů po dobu 20 minut. Pokud trouba nemá dobré ohřev shora a zdola, je třeba kotlety v polovině pečení otočit na druhou stranu.