Přeskočit na obsah

Tradiční česká polévka působí na vrásky jako elixír mládí. Oceňují ji dokonce i Američanky

Stále více lidí se vrací k přírodním způsobům péče o krásu. Proto polévka z kuřecích pařátků, dobře známá z babiččiny kuchyně, v současné době zažívá svůj renesanci. Podívejte se, jak tento výživný polévka působí na pokožku a proč si ji oblíbily i Američanky.

Ještě nedávno byly kuřecí pařátky spojovány s chudobou a kuchyní z dob Československého lidového republiku. Dnes se vrací do módy a na internetu lze najít mnoho receptů na vývar připravený právě na jejich základě. Nejde jen o výživnou hodnotu této polévky, ale také o to, jak ovlivňuje náš vzhled.

Polévkou z kuřecích pařátků se kochají dokonce i Američanky, které pro sebe objevují takzvanou slovanskou dietu. Jedná se o dietu inspirovanou stravovacími návyky českých, ukrajinských a ruských žen. Obyvatelky USA oceňují, že slovanská kuchyně je jednoduchá a zdravá a zároveň pomáhá pečovat o krásu.

Tradiční česká polévka působí na vrásky jako elixír mládí. Oceňují ji dokonce i Američanky

Proč je dobré jíst kuřecí pařátky?

Kuřecí pařátky mají obrovskou nutriční hodnotu. Jsou zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A, B9, vápníku, hořčíku, draslíku a fosforu. Jsou také vynikajícím zdrojem kolagenu, uvádí Poradnik Zdrowie. Jedná se o bílkovinu, která je nazývána elixírem mládí, protože je zodpovědná za pružnost a elasticitu pokožky, díky čemuž se redukují vrásky, zlepšuje se zdraví kloubů a stav celého pohybového aparátu.

Kolagen tvoří asi 30 % všech bílkovin v organismu, proto se jeho nedostatek rychle projeví na vzhledu a pocitu pohody. Z tohoto důvodu mnoho lidí utrácí celé jmění za doplňky s kolagenem. Mezitím stačí talíř horkého vývaru, aby tělo dostalo přirozenou dávku této cenné složky.

Recept na vývar z kuřecích pařátků

Tradiční česká polévka působí na vrásky jako elixír mládí. Oceňují ji dokonce i Američanky

K přípravě vývaru z kuřecích pařátků jsou potřebné následující ingredience:

  • kilogram kuřecích pařátků;
  • tři mrkve;
  • dvě petržele;
  • půlka celeru;
  • pórek;
  • cibule;
  • tři stroužky česneku;
  • tři bobkové listy, dvě hřebíčky, půl čajové lžičky černého pepře v zrnkách, čajová lžička lucerny;
  • několik větviček kopru;
  • sůl podle chuti;
  • svazek čerstvé petržele.

Křídla je třeba pečlivě očistit, odříznout drápky a odstranit zbytky kůže. Zeleninu očistíme, nakrájíme na velké kousky a spolu s křídly vložíme do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou, přidejte koření a vařte na mírném ohni nejméně tři hodiny. Vývar získá sytou chuť a aroma a bude mít lehce želatinovou konzistenci. To je známka toho, že se kolagen dokonale rozpustil. Na závěr stačí přidat čerstvou zeleninu, která díky obsahu vitamínu C posílí účinek kolagenu.