Pomazánky jsou skvělým doplňkem k pečivu. Jejich přípravou můžete sendvičům dodat zcela nový rozměr a neobyčejnou chuť. Dnes vás zvu na chutnou a velmi výživnou pomazánku. Vyrábí se z levné suroviny.
Pasty na pečivo mají tu výhodu, že pokaždé mohou chutnat trochu jinak. Stačí mírně změnit poměry ingrediencí nebo přidat zajímavou přísadu. Díky tomu se sendviče s jejich přísadou nikdy neomrzí. Kromě vaječné, rybí a tvarohové pasty můžete připravit i jiné, velmi chutné a zdravé pasty. Dnes vás pozvu na jednu z nich, vyrobenou z drůbežích jater.

Nutriční hodnota kuřecích jater
Kuřecí játra mají jemnou konzistenci a rychle se připravují. Jsou také velmi výživná. Jsou bohatá na železo, tedy složku, která nám zajišťuje dobré prokrvení, a tím i výživu buněk a tkání. Díky tomu můžeme po konzumaci jater pocítit příliv energie. Tento produkt je také bohatý na vitamín A. Obsahuje ho tolik, že to pro nás může být dokonce škodlivé. Proto se nesmí přehánět s frekvencí a množstvím konzumované játra. Za zmínku také stojí, že játra nám dodávají hodně bílkovin, vitamínů skupiny B, zinku a selenu.
Jak připravit pastu z kuřecích jater?
Kuřecí játra určená na pastu je třeba řádně připravit. Nejlepší je ji osmažit na pánvi, aby se zapečila zvenku i uvnitř, ale ne příliš dlouho, aby nevyschla. Po vychladnutí se játra rozmixují s několika přísadami, které pastě dodají správnou konzistenci a chuť. Po dochucení je dobré pastu vychladit, aby se její ingredience dobře propojily.
Recept:Pomazánka z drůbežích jater
Výživná, krémová pomazánka z levné suroviny.
Doba přípravy 10 min.
- Doba vaření 10 min.
- Počet porcí 4
- Počet kalorií 210 v každé porci
Ingredience
- 400 g kuřecích jater
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce husté smetany
- 1 lžička hořčice
- majoránka
- sůl, pepř
Způsob přípravy
- Smažení ingrediencí. Játra očistěte, umyjte a osušte. Na pánvi s máslem osmažte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte játra a smažte asi 7–8 minut, dokud nebudou uvnitř dobře propečené. Nechte je vychladnout.
- Dokončení pasty. K játrům přidejte měkké máslo, smetanu a hořčici. Ingredience rozmixujte do hladké hmoty, pastu dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Před podáváním dobře vychlaďte.

Jak podávat pastu z drůbežího jater?
Pastu z drůbežího jater můžete podávat na svém oblíbeném pečivu, např. na baguetce, celozrnném chlebu nebo dokonce na křupavých toustech. Chuť celého pokrmu skvěle podtrhne lehce nakládaná nebo kyselá okurka, ale také rajče nebo pažitka. Elegantní variantou bude pasta z jater podávaná s konfiturou z červené cibule nebo brusinkami.