Stále více lidí se vrací k přírodním způsobům péče o krásu. Proto polévka z kuřecích pařátků, dobře známá z babiččiny kuchyně, v současné době zažívá svůj renesanci. Podívejte se, jak tato výživná polévka působí na pokožku
Ještě nedávno byly kuřecí pařátky spojovány s chudobou a kuchyní z dob komunistického režimu. Dnes se vrací do módy a na internetu lze najít mnoho receptů na vývar připravený právě na jejich základě. Nejde jen o výživnou hodnotu této polévky, ale také o to, jak působí na náš vzhled.Polévkou z kuřecích pařátků se nadchly dokonce i Američanky, které právě objevily takzvanou slovanskou dietu. Jedná se o dietu inspirovanou stravovacími návyky polských, ukrajinských a ruských žen. Obyvatelky Spojených států oceňují slovanskou kuchyni za to, že je jednoduchá a zdravá a také pomáhá pečovat o krásu.

Proč si vybrat kuřecí pařátky?
Kuřecí pařátky mají obrovskou nutriční hodnotu. Jsou zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A, B9, vápníku, hořčíku, draslíku a fosforu. Jsou také vynikajícím zdrojem kolagenu. Jedná se o bílkovinu, která je nazývána elixírem mládí, protože je zodpovědná za pružnost a elasticitu pokožky, díky čemuž se vyhlazují vrásky, zdraví kloubů a stav celého pohybového aparátu.
Kolagen tvoří asi 30 % všech bílkovin v těle, proto se jeho nedostatek rychle projeví na vzhledu a pocitu pohody. Z tohoto důvodu mnoho lidí utrácí celé jmění za potravinové doplňky s kolagenem. Mezitím stačí talíř horké polévky, aby tělo dostalo přirozenou dávku této cenné složky.
Recept na polévku z kuřecích pařátků
K přípravě polévky z kuřecích pařátků budete potřebovat následující ingredience:
- kilogram kuřecích pařátků;
- tři mrkve;
- dvě petržele;
- půlka celeru;
- pórek;
- cibule;
- tři stroužky česneku;
- tři bobkové listy, dvě zrna nového pepře, půl čajové lžičky černého pepře v zrnech, čajová lžička lubeckého;
- několik větviček kopru;
- sůl podle chuti;
- svazek čerstvé petržele.

Klapky je třeba pečlivě očistit, oříznout drápky a odstranit zbytky kůže. Zeleninu očistěte, nakrájejte na velké kousky a spolu s klapkami vložte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou, přidejte koření a vařte na mírném ohni nejméně tři hodiny. Vývar získá sytou chuť a aroma a také se stane mírně želatinovým. To je známka toho, že se kolagen dobře rozpustil. Na konci stačí přidat čerstvou zeleninu, která díky obsahu vitamínu C posílí účinek kolagenu.