V tomto dortu není téměř nic jiného než kokos. Takové dezerty bych mohla jíst každý den. S mým receptem to není problém, protože obsahuje málo cukru. Proto někdy začínám den kokosovým dortem nebo si ho beru s sebou jako svačinu.
Miluji sladkosti s kokosem natolik, že bych mohla kupovat oblíbené tyčinky každý den. Místo toho připravuji tento dort. Má jemnou vůni a krémovou konzistenci, ale obsahuje velmi málo cukru. Tento sytý, energetický dezert mi obvykle vydrží na několik hodin. Často se stává mým prvním jídlem během dne.
Jak připravit kokosový dort na sušenkách?
Kokosový dort připravuji na základě rozdrcených sušenek s máslem, které lehce opékám. Poté uvařím kokosové vločky a připravím náplň, kterou nanesu na základ. Recept je velmi jednoduchý, ale dort musí několik hodin odležet v ledničce, aby získal nejlepší chuť.
Recept: Kokosový dort na křupavém sušenkovém základu
Dezert s kokosovou náplní s mléčnými tóny a krémovou konzistencí
Ingredience
Na základ:
- 200 g sušenek
- 100 g másla
Na kokosovou náplň:
- 350 g kokosové strouhanky
- 0,7 l mléka
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- několik kapek vanilkové esence
- špetka soli
Způsob přípravy
- Pečení základu. Sušenky velmi jemně rozdrťte a důkladně promíchejte s máslem. Směs vložte do formy na dort, jejíž dno je vyloženo pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů na 10 minut a když základ získá zlatavou barvu, vyjměte jej a nechte vychladnout.
- Příprava strouhanky. Přiveďte mléko k varu a zalijte jím 300 g kokosové strouhanky, poté nechte vychladnout.
- Šlehání másla. Samostatně vyšlehejte měkké máslo s cukrem mixérem na nízké rychlosti. Když jsou ingredience dobře promíchané, zvyšte rychlost a šlehejte další 3 minuty. Přidejte vanilkový extrakt a sůl.
- Dokončení přípravy těsta. Smíchejte kokos s vyšlehaným máslem, směs vyložte na dno formy na dort a uhlaďte povrch. Zbývajících 50 gramů strouhanky lehce osmažte na pánvi, posypte jí těsto a přitlačte. Formu na dort zakryjte a vložte do lednice minimálně na několik hodin.
Jak připravit kokosový dort ve veganské verzi?
Chutný kokosový dort lze snadno připravit bez mléčných přísad. Stačí nahradit kravské mléko rostlinným nápojem, například kokosovým nebo mandlovým. Máslo lze nahradit veganskou margarínem v kostkách nebo přírodním tukem. Může to být kokosové máslo, ale dezert s jeho přidáním je lepší podávat až po nějaké době po vyjmutí z lednice. Toto máslo je při pokojové teplotě měkké, ale v lednici silně tuhne. Existuje ještě jedna varianta, která se mi po vyzkoušení velmi líbila. Místo mléka a másla je třeba přidat 2 plechovky plnotučného kokosového mléka a vařit s kokosovou strouhankou, jako v receptu.
Způsob přípravy trojité kokosové hmoty pro těsto
Při experimentování s těstem jsem vymyslela jinou, ještě kokosovější hmotu pro těsto. Kokosové vločky jsem uvařila v kokosové vodě bez přidání cukru. A máslo jsem nahradila kokosovým krémem pokojové teploty. Tento produkt je prostě přírodní smíchaná kokosová dužina. Smíchala jsem ho s kokosovým cukrem, který mám v špajzu pro zvláštní příležitosti. Výsledek předčil moje očekávání — těsto bylo mimořádně voňavé a jemné.