Přeskočit na obsah

Překvapte své blízké novým pokrmem. Tato rychlá páteční večeře překvapí celou rodinu

Rychlá páteční večeře bez masa a zbytečných přísad. Skládá se z listového těsta a jednoduchých ingrediencí, které lze koupit v každém supermarketu. Bohatá náplň obsahuje také burratu, která dodává krémovou chuť. Jídlo je syté, vegetariánské a chutné.

Obsah:

  • Co na páteční oběd?
  • Rychlý páteční oběd – recept

Překvapte své blízké novým pokrmem. Tato rychlá páteční večeře překvapí celou rodinu

Co bude v pátek k obědu?

Páteční oběd nemusí být nutně nudný a předvídatelný. Nemusí to být jen oblíbená ryba z pánve nebo tradiční ruské pelmeni. Občas si můžete dopřát něco zvláštního a lehkého, ale zároveň sytého. Ideální volbou je listový koláč se špenátem, zalitý sametovou vaječno-mléčnou směsí, ve které se topí sladké koktejlové rajčátka. To vše je korunováno krémovou burratou, italským sýrem, který se na teplém těstě rozplývá a dodává mu elegantní restaurační charakter. Je to skvělý návrh nejen pro páteční oběd pro katolíky, ale i pro všechny, kteří se rozhodli pro vegetariánskou kuchyni.

Rychlý páteční oběd – recept

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g mouky,
  • 200 g másla,
  • 3 žloutky,
  • špetka soli.

Náplň:

  • 300 g mraženého listového špenátu (rozmraženého a vymačkaného),
  • jemná cibule,
  • 200 ml mléka,
  • 3 vejce,
  • 200 ml smetany 30 %,
  • hrst cherry rajčat,
  • sůl a černý pepř podle chuti,
  • špetka muškátového oříšku,
  • 10 g másla na smažení.

Doplňkově:

  • burrata.

Způsob přípravy:

Překvapte své blízké novým pokrmem. Tato rychlá páteční večeře překvapí celou rodinu

Do prosáté mouky přidejte studené máslo, nasekejte nožem, až vzniknou drobky. Přidejte žloutky a špetku soli, rychle vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a vložte na 2 hodiny do lednice.

Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na másle dozlatova. Přidejte rozmražený a dobře vymačkaný špenát. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Dusíme několik minut, dokud se neodpaří přebytečná voda. Nechte vychladnout.

Rajčata rozkrojte na poloviny.

Formu na tart o průměru 28 cm vyložte těstem. Dno propíchněte vidličkou a pečte při 200 °C po dobu 10 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.

Na upečené dno rozložte špenátovou náplň. Na vrch položte poloviny cherry rajčat. Zalijte vše směsí. Pečte asi 35 minut v troubě předehřáté na 190 °C, dokud směs neztuhne a lehce nezhnědne.

Na upečenou, ještě teplou tartu položte kousky burraty na několika místech.