Přeskočit na obsah

Připravuji ho k obědu místo brambor nebo rýže. Dlouho zasytí a pomáhá zhubnout.

Superpotraviny, tedy potraviny s mimořádně vysokou nutriční hodnotou, získávají v posledních letech stále větší význam. Jednou z takových ingrediencí je quinoa, která se vyznačuje bohatým obsahem bílkovin, univerzálním použitím a jednoduchou přípravou. Má však mnohem více výhod. Zjistěte více o quinoe a příště ji připravte k obědu místo brambor.

Quinoa je superpotravina bohatá na bílkoviny a cenné živiny. Co je o těchto zrnech známo?

Vyvážená strava by měla sestávat z rozmanitých produktů, které dodávají tělu složky nezbytné pro jeho správné fungování. V éře zdravé výživy mají velký význam produkty nazývané „superpotraviny”. Jednou z nich je quinoa, která se vyznačuje bohatým obsahem živin. Je vhodná pro každodenní konzumaci jako doplněk k mnoha pokrmům, a to jak v dietě na hubnutí, tak ve sportovní a bezlepkové dietě.

Připravuji ho k obědu místo brambor nebo rýže. Dlouho zasytí a pomáhá zhubnout.

Quinoa – složení a vlastnosti quinoa

Quinoa, také známá jako киноа, je rostlina z čeledi amarantovitých, pocházející z Jižní Ameriky, kde se pěstuje více než 5 tisíc let. Často je považována za obilovinu, dokonce se jí říká „matka obilovin“, ale ve skutečnosti nemá nic společného s tradičními obilninami. Dnes se pěstuje po celém světě, protože je ceněna v mnoha kuchyních pro svou univerzálnost použití a také pro své výjimečné výživové vlastnosti.

Je cenným zdrojem plnohodnotných rostlinných bílkovin, které se vyznačují přítomností esenciálních aminokyselin a lysinu. Kromě toho je amarant bohatý na vlákninu, která podporuje činnost střev, a také na vitamíny a minerály. Mikro- a makroprvky obsažené v amarantu podporují organismus na mnoha úrovních.

Zrna quinoa jsou obzvláště ceněna vegetariány jako vynikající zdroj plnohodnotných bílkovin, ale také lidmi, kteří omezují konzumaci masa. Je to také cenný produkt pro diabetiky a lidi s nesnášenlivostí lepku.

Proč jíst quinoa? Spojenec při hubnutí a nejen to

Quinoa bývá bílé a červené barvy. Tyto odrůdy se liší nejen barvou, ale také nutriční hodnotou a chutí. Obě verze jsou cennou součástí vyvážené stravy, která má mnoho výhod. Především je to cenná součást bezlepkové stravy, která se navíc vyznačuje snadnou stravitelností a jednoduchou přípravou.

Zrna quinoa podporují hubnutí, protože díky vysokému obsahu vlákniny stimulují činnost střev. Naopak, takvýznamný obsah bílkovin poskytuje dlouhodobý pocit sytosti, což omezuje chuť na svačiny a zároveň podporuje regeneraci svalů. Kromě toho stabilizuje hladinu cukru v krvi, aniž by způsoboval její prudké výkyvy.

Stojí za zmínku, že quinoa je nejen dobrým zdrojem bílkovin, ale také mnoha minerálních látek. Ty mimo jiné podporují činnost srdce a krevního oběhu, regulují činnost trávicího systému a díky vitamínům a minerálům podporují zdraví pokožky a vlasů. Hořčík, železo a vitamíny skupiny B zase zlepšují koncentraci a činnost mozku.

Připravuji ho k obědu místo brambor nebo rýže. Dlouho zasytí a pomáhá zhubnout.

Jak jíst quinoa? Zdravá alternativa k bramborám

Díky svým vlastnostem je quinoa zdravou součástí vyvážené stravy, kterou je dobré konzumovat pravidelně. Navíc je její příprava jednoduchá a zvládne ji každý. Univerzální použití zase umožňuje zařadit tato zrna do každodenních jídel různými způsoby.

Především je to zdravá a chutná alternativa k bramborám nebo rýži, kterou lze podávat jako přílohu k obědu. Rýžová kaše se také hodí jako přísada do salátů a polévek. Z ní lze připravit bezlepkové dorty, pudinky a mnoho dezertů.