Přeskočit na obsah

Teď je čas je nasbírat a udělat si zásoby. Čaj urychluje metabolismus a má protizánětlivé účinky

Pití čaje z květů chrpy zmírňuje záněty, uklidňuje a urychluje metabolismus. Září je poslední šance nasbírat květy chrpy na louce a udělat si zásoby sušeného čaje. Rostlinu snadno poznáte podle její charakteristické intenzivní barvy. Poradíme vám, jak připravit čaj z květů chrpy.

Čaj z květů chrpy má uklidňující účinky, stimuluje trávení a zmírňuje záněty /chamillewhite /Canva Pro

Chrpa se od ostatních lučních rostlin odlišuje svou intenzivní modrou barvou. Ruská legenda říká, že se jedná o mladíka, který byl očarován rusalkou a nemohl se rozhodnout, zda s ní bude žít na souši nebo v moři. Barva chrpy symbolizovala oceán. Tato v České republice oblíbená rostlina okouzluje nejen svým vzhledem, ale i svými blahodárnými účinky.

Teď je čas je nasbírat a udělat si zásoby. Čaj urychluje metabolismus a má protizánětlivé účinky

Obsah:

  • Chrpa – modrý květ zdraví
  • Jaké vlastnosti mají květy chrpy?
  • Jak připravit čaj z květů chrpy – recept a použití
  • K čemu lze květy chrpy použít v kuchyni?

Chrpa – modrý květ zdraví

Chrpa je v České republice velmi rozšířená rostlina, často považovaná za plevel. Roste volně na loukách a polích, ale stále častěji se pěstuje pro dekorativní účely v zahradách a na chatách.

Tato rostlina patří do čeledi hvězdnicovitých, což je patrné z charakteristických květů, jejichž trubkovité okvětní lístky jsou seskupeny do košíčků, jako u astry. Květy chrpy mají intenzivní modrou barvu, díky čemuž je snadné ji na louce najít.

Chrpa, také nazývaná samosemenná, hlavatá, macecha nebo květina vlčí máka, je jednoletá rostlina. Přirozeně roste na Blízkém východě a v zemích Středomoří. Do Evropy byla pravděpodobně dovezena v 18. století. Její léčivé vlastnosti lidé využívají již po staletí. Byl známý v lidovém léčitelství starověkého Egypta a používala ho Hildegarda z Bingenu ve 12. století. Záznamy o něm byly také nalezeny ve francouzském lékopisu z roku 1884, kde mu byla připisována účinnost při léčbě očních onemocnění.

Jaké vlastnosti mají květy chrpy?

Květy chrpy obsahují mnoho látek s léčivými účinky, včetně antioxidantů: antokyanů a flavonoidů, taninů, hořčiny, polysacharidů, minerálních solí a vitamínu C. Nálevy a výtažky z rostliny mají následující vlastnosti:

  • protizánětlivé – mohou zmírňovat příznaky mnoha chronických onemocnění, například revmatismu;
  • močopudné – rostlina se používá k léčbě infekcí močových cest, ledvinových kamenů;
  • uklidňující účinky na záněty kůže způsobené atopickým dermatitidou, což potvrzují německo-francouzské studie publikované v časopise „Mediatory zapalne“;
  • žlučopudné a trávení urychlující účinky – nálev z chrpy nejen urychluje trávení, ale také zvyšuje chuť k jídlu.

Nálevy z chrpy, používané zevně ve formě obkladů, zmírňují podráždění očí. Rostlina je také součástí mnoha přírodních kosmetických přípravků pro mastnou a akné náchylnou pleť. Čaj z květů chrpy má také relaxační účinky. Vypitý večer po náročném dni přináší uklidnění a usnadňuje usínání.

Teď je čas je nasbírat a udělat si zásoby. Čaj urychluje metabolismus a má protizánětlivé účinky

Jak připravit čaj z květů chrpy – recept a použití

Květy chrpy si můžete sami nasbírat na louce a usušit, abyste si mohli připravit lahodný a uklidňující čaj. Nejlepší je sbírat je v období plného květu, tedy od června do září. Okvětní lístky je třeba sušit ve stínu nebo v troubě, aby se tento proces urychlil. Hotovou rostlinu připravenou k vaření lze také zakoupit v obchodech s bylinkami a zdravými produkty. Jak vařit čaj z květů chrpy?

Stačí 1-2 lžíce sušených okvětních lístků chrpy zalít vroucí vodou a louhovat 15 minut pod pokličkou. Čaj z květů chrpy lze pít nebo aplikovat zevně na pokožku ve formě obkladů.

K čemu lze květy chrpy použít v kuchyni?

Okvětní lístky chrpy jsou jedlé. Jejich intenzivní modrá barva se používá k ozdobě mnoha pokrmů – salátů, pokrmů se sýry a uzeninami, dezertů nebo nápojů. Jsou také přírodním barvivem pro velikonoční vajíčka.