Přeskočit na obsah

Nejlepší recept na knedlíky. Díky správnému poměru ingrediencí jsou měkké jako houba

Stačí tři ingredience a špetka soli, abyste mohli k obědu servírovat chutné a měkké knedlíky. Ideálně vyvážené proporce je udělají ještě chutnějšími než obvykle.

Díky správnému poměru ingrediencí jsou měkké.

Knedlíky jsou jedním z jídel, které zaujímá zvláštní místo v srdcích Čechů. Lze je podávat různými způsoby, takže nikdy neomrzí. Ne vždy se však podaří je připravit dokonale. Někdy jsou příliš tvrdé, jindy zase příliš měkké a rozpadají se během vaření. Naštěstí s těmito poměry ingrediencí jsou přesně takové, jaké mají být.

Nejlepší recept na knedlíky. Díky správnému poměru ingrediencí jsou měkké jako houba

Měkké knedlíky

Tajemství úspěšných knedlíků spočívá ve správných poměrech a několika jednoduchých pravidlech, která je dobré si zapamatovat. Jednou z nejčastějších chyb je přidání příliš velkého množství mouky – mnoho lidí to dělá z obavy, že těsto bude příliš sypké a bude se špatně tvarovat. Přebytek mouky však vede k tomu, že knedlíky jsou po uvaření tvrdé a hutné.

Neméně důležité je po uvaření brambory důkladně ochladit. Teplé brambory způsobují, že těsto je příliš vlhké a těžko se hněte, což vede k tomu, že se snadno přidá příliš mnoho mouky. Nejlepší je brambory protlačit lisem až poté, co zcela vychladnou. Při hnětení dávejte pozor na to, jak se těsto chová pod rukou – mělo by být měkké a mírně lepkavé, ale dostatečně hutné, aby se dalo bez problémů vytvarovat do rolády. Díky tomu budou kopytka nadýchaná, jemná a ideální pro rodinný oběd.

Recept na kopytka

Ingredience:

  • 1 kg brambor,
  • 1 vejce,
  • 250 g pšeničné mouky,
  • špetka soli.

Způsob přípravy:

Nejlepší recept na knedlíky. Díky správnému poměru ingrediencí jsou měkké jako houba

  1. Brambory oloupejte, umyjte a uvařte v osolené vodě do měkka.
  2. Po uvaření vodu slijte a nechte brambory úplně vychladnout.
  3. Poté brambory protlačte lisem nebo je pečlivě rozmačkejte šťouchadlem, až vznikne hladká, homogenní hmota bez hrudek.
  4. Do vychladlých brambor přidejte vejce a špetku soli, poté postupně přisypávejte mouku a rukama vypracujte těsto.
  5. Těsto rozdělte na několik částí, každou z nich na pomoučeném stole vytvarujte do válečku, lehce zploštěte a nakrájejte na malé šikmé kousky.
  6. Lehce je posypte moukou, aby se neslepily.
  7. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vhoďte knedlíčky po částech do vroucí vody.
  8. Vařte asi 2-3 minuty od okamžiku, kdy vyplavou na povrch.
  9. Po uvaření knedlíčky vyjměte slévačkou.

Podávejte ihned s oblíbenými přísadami, například máslem, omáčkou nebo skořicí.