Dušené zelí je klasika české kuchyně. Již mnoho let zaujímá čestné místo na našich stolech, zejména při rodinných obědech. Ačkoli se jejich příprava může zdát náročná, konečný výsledek vždy odmění vynaložené úsilí. I v tradičních receptech však existují malé tajemství, díky kterým může být jídlo ještě výjimečnější. Zde je jedno z nich, díky kterému bude náplň do šunkových rolád dokonale šťavnatá.
Základem chutných šunkových rolád je dobře připravená mletá směs. Skládá se hlavně ze šťavnatého masa a hnědého ječmene nebo rýže. Smíchat a dochutit tyto ingredience se nezdá být složité, ale bohužel se někdy po upečení stane, že je směs příliš suchá nebo tvrdá. Aby se to nestalo, je dobré použít jednoduchý, ale spolehlivý trik.
Co udělat, aby maso v zelíčkách nebylo tvrdé?
V případě zelí je klíčem k kulinářskému úspěchu přidání zeleninového vývaru do mletého masa. Dodá směsi masa a rýže (nebo kaše) nejen potřebnou vlhkost, ale také prohloubí a zesílí chuť celého jídla. Štoly s takovým mletým masem uspokojí i ty nejnáročnější chutě.
Recept na štoly se šťavnatým mletým masem
Ingredience na štoly:
Bílé nebo italské zelí 1 hlávka
Vepřové maso 750 g
Rýže 110 g
Cibule 2 ks
Zeleninový vývar 1,5 l
Rajčatové pyré 600 g
Mouka 1 lžíce
Oregano 1 lžíce
Sladká paprika 1 lžíce
Tymián 1/2 lžíce
Sůl a pepř podle chuti
PŘÍPRAVA:
Připravte zelí. Odstraňte vnější listy zelí a důkladně je umyjte. Vyřízněte jádro a zelí spařte vroucí vodou. Vařte ho 10 minut na mírném ohni, otočte na druhou stranu a vařte dalších 5 minut. Vyjměte zelí z vody a nechte vychladnout. Poté z něj odstraňte listy.
Připravte náplň. Vložte maso do velké mísy. Přidejte k němu uvařený al dente a vychladlý rýži. Cibuli očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte ji do mísy s masem a rýží. Ochutnejte kořením a zalijte 150 ml vývaru. Pečlivě promíchejte. Hotovou směs rozložte po částech na zelné listy a opatrně je zabalte, aby vznikly zelné rolky.
Dno velkého hrnce vyložte zelnými listy a na ně položte zelné rolky. V samostatném hrnci přiveďte k varu zbývající vývar a poté jím zalijte zelné rolky. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na středním ohni asi 55 minut. Po uplynutí této doby by zelí mělo být měkké.
Připravte omáčku. Vývar z kapustových rolád přelijte do samostatného hrnce a přidejte rajčatové pyré. Mouku rozmíchejte s několika lžícemi vody a přidejte do omáčky. Dochuťte oblíbenými kořeními.