Záříjová zapékaná je lahodné křehké těsto, které skrývá podzimní dary v aromatické mléčno-vaječné hmotě. Celek je výrazný a mimořádně chutný. Je to jídlo, které krásně shrnuje sezónu a spojuje v sobě všechny zářijové produkty. Zapečená je ideální volbou pro teplý oběd nebo večeři.
Záříjová zapékaná – co to je?
Záříjová zapékaná je vlastně koláč, který skrývá spoustu chutí. Na křehké, máslové těsto se pokládá směs ingrediencí. Do náplně se přidává dýně, brokolice, houby, cibule a česnek, tedy vše, co připomíná konec léta a začátek podzimu. Zelenina se zalije sametovou směsí na bázi mléka a vajec, dochucenou solí, pepřem a muškátovým oříškem. Díky tomu celé jídlo získává výraznou chuť a ještě více aroma. Není to jen syté domácí jídlo, ale také způsob, jak v jedné zapékané pochoutce uzavřít celou paletu sezónních chutí.

Záříjová zapékaná – recept
Ingredience:
Těsto:
- 200 g pšeničné mouky,
- 100 g studeného másla,
- vejce,
- 2 lžíce studené vody,
- špetka soli.
Náplň:
- malá dýně hokkaido,
- brokolice,
- 200 g čerstvých lesních hub,
- 1/2 cibule,
- lžička granulovaného česneku,
- lžička řepkového oleje.
Omáčka:
- 300 ml mléka,
- 5 vajec,
- 1/4 lžičky soli,
- 1/4 lžičky černého pepře,
- 1/8 lžičky muškátového oříšku.

Postup:
Připravte těsto. Prosijte mouku a přidejte k ní nasekané studené máslo, vejce, sůl a vodu. Smíchejte prsty, až vznikne jednotná hmota. Těsto uhněťte a vytvarujte z něj kouli. Vložte ji na asi 2 hodiny do lednice.
Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na tenkou placku. Přeneste ho do vymazané formy na tartu o průměru asi 23 cm. Vložte dno do trouby předehřáté na 200 °C na asi 20 minut, dokud se hezky nezbarví.
Připravte náplň. Všechny zeleniny očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a dýni. Smažte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte houby a česnek. Smažte vše, dokud se voda zcela neodpaří, poté přidejte malé růžičky brokolice a pokračujte v vaření ještě jednu minutu. V případě potřeby odstraňte přebytečnou tekutinu ze zeleniny a rozložte ji na již předpečený korpus.
Připravte omáčku. Rozklepněte vejce do misky a rozšlehejte je do pěny. Nalijte mléko a přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Šlehejte do pěny asi 2-3 minuty. Nalijte tekutinu na zeleninu.
Zapečenou zářijovou pochoutku vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 35–40 minut na spodní polici, dokud povrch nezhnědne.
Vyjměte pokrm z trouby a před krájením nechte 10 minut odpočinout.