Krůtí maso je jedno z nejzdravějších druhů masa, které lze připravit několika způsoby. Dnes vám ukážu, jak z něj rychle připravit obědové jídlo, které vás nadchne svou chutí, šťavnatostí a jemností.
Pokud plánujete masové jídlo, doporučuji vám sáhnout po jednom z nejzdravějších druhů masa. Je to krůtí maso, které se vyznačuje nízkým obsahem tuku, vysokou nutriční hodnotou a vynikající chutí. Lze ho připravit mnoha způsoby, ale já bych vás ráda pozvala na lehký guláš, který je také bohatý na zeleninu.
Proč je dobré jíst krůtí maso?
Krůtí maso je považováno za jedno z nejcennějších a nejzdravějších. Je to proto, že obsahuje relativně málo tuku, je lehce stravitelné a snadno vstřebatelné. Poskytuje také plnohodnotné bílkoviny a také hodně železa, zinku, selenu a vitamínů skupiny B. 100 g tohoto masa poskytuje pouze asi 110 kcal, takže napomáhá udržovat správnou tělesnou hmotnost. Vzhledem k jemnosti je toto maso doporučováno pro děti a starší osoby, ale prospěje každému.

Jak připravit lehký guláš z krůtího masa?
Z krůtího masa lze připravit vynikající guláš. Toto maso je o něco tužší než kuřecí, proto je lepší ho podrobit o něco delšímu tepelnému zpracování. Dušení je skvělá technika, protože maso se nejprve opeče, aby získalo aroma, a poté se dusí, dokud nezměkne.
Stojí za to přidat k němu zeleninu a koření, které zvýší nutriční hodnotu pokrmu a dodají mu vynikající chuť a aroma. V tomto ročním období sáhám po dýni, která relativně rychle změkne a je velmi výživná. Dobře s ní ladí brambory, protože dokonale vyvažují její sladkost.
Recept:Krůtí guláš s dýní
Lehké krůtí maso dušené se zeleninou
- Doba přípravy 15 min.
- Doba vaření 50 min.
- Počet porcí 4
- Počet kalorií 360 v každé porci
Ingredience
- 500 g krůtího prsního nebo stehenního filé
- 400 g dýňového masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2-3 brambory
- 2 lžíce oleje
- 400 ml drůbežího vývaru
- 3-4 rajčata
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky mletého nebo čerstvého nastrouhaného zázvoru
- sůl, pepř
Způsob přípravy
- Smažení masa. Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na větší kostky. Posypte solí a pepřem, osmažte na pánvi s olejem a přendejte na talíř.
- Smažení zeleniny. Na stejné pánvi osmažte nakrájenou cibuli a česnek, poté přidejte nakrájené brambory a dýni. Smažte 5 minut. Posypte kořením, promíchejte.
- Dušení. K zelenině přidejte osmažené maso, vývar a nakrájené rajčata. Dušte na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut, dokud maso a zelenina nezměknou. Jídlo dochuťte solí a pepřem.

Jak podávat lehký guláš z krůtího masa?
Lehký krůtí guláš se hodí k jemným přílohám. Nejlépe chutná podávaný s volně uvařeným rýží, prosem nebo kuskusem. Můžete ho také jíst s pečivem, např. s bagetou. Dobrým doplňkem tohoto jídla bude lehký salát, např. zelí nebo zelený salát s přílohami.