Přeskočit na obsah

Kotlety „Vymetači“

Čas do 30 min

Porce pro 3–4 osoby

Ideální masové kotlety by měly být měkké a šťavnaté. Měly by mít jemnou, křupavou a na jazyku se rozplývající strouhanku. Někteří je milují právě kvůli strouhance. Co udělat, aby nebyla tvrdá nebo gumová? A aby jí bylo co nejvíce? Připravte si kotlety „Čas do 30 min. Porce pro 3–4 osoby. Smaker Polsko Zelenina Mléčné výrobky Maso Koření Kotlety Bulky Ideální masové kotlety jsou měkké a šťavnaté. Mají také jemnou, křupavou a na jazyku se rozplývající strouhanku.

Kotlety „Vymetači“
Kotlety „Vymetači“

Ingredience

  • 500 g kuřecího prsního filé nebo vykostěného vepřového karé
  • 2 vejce
  • asi 4 lžíce mouky
  • asi 8 lžic strouhanky
  • 1 lžička sladkého pepře
  • sůl, pepř (podle chuti)
  • rozpuštěné máslo (na smažení)

Ingredience

  • 500 g kuřecího prsního filé nebo vepřové kýty bez kosti
  • 2 vejce
  • asi 4 lžíce mouky
  • asi 8 lžic strouhanky
  • 1 lžička sladkého pepře
  • sůl, pepř (podle chuti)
  • vyškvařené máslo (na smažení)
Kotlety „Vymetači“
Kotlety „Vymetači“

Postup

1 Rozklepněte vejce do hlubokého talíře. Na dva ploché talíře rozložte (odděleně) mouku a strouhanku.

2 Maso umyjte a osušte papírovou utěrkou. Odstraňte všechny nedokonalosti (blány, šlachy, chrupavky, přebytečný tuk atd.). Rozdělte maso na stejně velké malé kousky. Lehce je rozbijte paličkou přes list potravinářské fólie.

3 Každý kousek masa posypte pepřem, solí a kořením. Postupně je obalte v mouce, vejci a strouhance. Setřeste přebytečnou strouhanku. Zbývající strouhanku přitlačte rukou k masu, aby se během smažení neodlepila.

4 Rozpusťte máslo v hrnci nebo hluboké pánvi. Mělo by být alespoň 250–300 ml – tolik, aby se kotlety během smažení zcela ponořily, ale nelepily se na dno – měly by doslova plavat v tuku. Rozpalte máslo na poměrně vysokou teplotu (asi 180 °C).

5 Kousky kotlet vložte po částech do rozpáleného másla a smažte 2–3 minuty z každé strany (v závislosti na velikosti kousků masa). Občas pánví zatřeste, aby se kotlety nepřichytily ke dnu.

6 Po smažení přeneste maso na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.

7 Kotlety můžete podávat s bramborovou kaší a salátem nebo je jíst bez přílohy a namáčet je do oblíbené omáčky.