Chcete si pochutnat na jídle, které vás zahřeje? Zkušená kuchařka Marta doporučuje jednoduchý a výživný recept na polévku s mletým masem. Její výhodou je, že se připravuje za méně než hodinu. Zvláště jej doporučuji pro každodenní oběd, když máte chuť na něco chutného s minimálním úsilím.

Polévka s mletým masem – recept na vydatný oběd
Počet porcí: pro 4 osoby.
Doba přípravy: 50 minut.
Obtížnost: snadné.
Ingredience:
- 400 g mletého masa (nejlépe vepřového a hovězího),
- 2 lžíce oleje,
- 1 cibule,
- 2 mrkve,
- 1 petržel,
- 2 brambory,
- kousek celeru (asi 100 g),
- 2 litry zeleninového nebo kuřecího vývaru,
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu,
- 1 bobkový list,
- 2 zrna anglického pepře,
- sůl a pepř podle chuti,
- hrst petržele na posypání.
Jak připravit polévku s mletým masem?
Postup přípravy:
- Nejprve očistěte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Rozehřejte olej v hrnci, přidejte cibuli a osmažte ji do sklovata.
- Přidejte mleté maso a osmažte ho, dokud nebude syrové. Rozbijte hrudky masa dřevěnou lžící.
- Očistěte mrkev, petržel, celer a brambory. Nakrájejte zeleninu na kostky.
- Přidejte nakrájenou zeleninu do hrnce s masem. Promíchejte a smažte 5 minut.
- Nalijte vývar, přidejte bobkový list a nové koření. Vařte asi 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rajčatový koncentrát, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a vařte dalších 5 minut.
- Odstraňte bobkový list a nové koření.
- Hotovou polévku posypte čerstvou petrželkou a podávejte horkou.

Polévku můžete zahustit přidáním hrstky rýže nebo drobných těstovin na konci vaření. Pokud sledujete kalorický příjem, můžete místo vepřového a hovězího masa použít drůbeží maso. Polévku skladujte v lednici maximálně 2 dny a ohřívejte ji pomalu na mírném ohni.