Jsou chutné, snadno a levně se připravují a navíc jsou velmi zdravé. Potřebujete lepší doporučení? Jablečné chipsy jsou ideální svačinka.
Jablečné chipsy mi před lety doporučil kolega z práce. Každý den přinášel jejich velkou porci: všichni je jedli a žádali o další. Recept na takové jablka je velmi jednoduchý. Je to levná a zároveň zdravá svačina.
Jak připravit jablečné chipsy?
Jablečné chipsy nejsou nic jiného než sušené plátky jablek. Mohou to být plátky libovolného tvaru, ale nejlépe vypadají kulaté s otvorem uprostřed. K jejich přípravě je třeba vydlabat jádřince (můžete použít nůž nebo speciální nástroj) a poté jablka nakrájet na plátky.

Jak sušit jablka? Nejjednodušší je použít sušičku na houby, ovoce a zeleninu. V sezóně hub jsou k dostání téměř v každém supermarketu, nestojí moc a vydrží vám roky. Plátky jablek stačí rozložit na police sušičky a sušit, dokud nebudou příjemně křupavé. Takto připravená jablka můžete skladovat v dobře uzavřených nádobách. Je to skvělý nápad, jak uchovat jablka na zimu.
Jablka lze sušit také v troubě. Nejlepší je nastavit teplotu na přibližně 50 stupňů a plátky jablek rozložit na rošt nebo na papír na pečení. Jablka v troubě lze sušit při mírně pootevřených dvířkách.
Proč je dobré jíst jablečné chipsy?
Sušené jablka jsou neocenitelným zdrojem vlákniny, která podporuje trávení, zlepšuje peristaltiku střev a navozuje pocit sytosti. Obsahují také antioxidanty – látky, které pomáhají organismu v boji proti volným radikálům. Jablečné chipsy obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C (i když v menším množství než čerstvé ovoce) a draslík, který je nezbytný pro správnou funkci svalů a srdce.

K čemu lze sušená jablka použít?
Jablečné chipsy nejsou jen zdravou svačinkou, ale také chutným doplňkem k různým pokrmům a nápojům. Můžete je přidávat do podzimních čajů a kompotů, zdobit jimi dezerty a dorty, přidávat do koláčů nebo sušenek, ale také do slaných pokrmů. Sušené jablka skvěle podtrhnou chuť omáček nebo pečeně.