Přeskočit na obsah

Smíchám několik ingrediencí a přidám aromatické švestky. Tento jednoduchý koláč je tak chutný, že si budete olizovat prsty!

Máte chuť na lehký koláč? Tady je – rychlý na přípravu, nadýchaný a s vynikající chutí. Láká sezónním ovocem, které v této verzi chutná úžasně. Ochutnejte ho jednou a budete se k němu vracet.

Jsem milovnicí nadýchaných, šlehaných dortů. Líbí se mi jejich struktura a to, že nejsou příliš sladké. Navíc se připravují snadno a rychle, stačí smíchat několik ingrediencí. Takový dort si můžete upéct i během týdne, abyste uspokojili chuť na sladké. Dnes vás zvu na aromatický babka se švestkami.

Smíchám několik ingrediencí a přidám aromatické švestky. Tento jednoduchý koláč je tak chutný, že si budete olizovat prsty!
Koláč se švestkami

Jak připravit aromatické švestky do bábovky?

Díky přidání aromatických švestek se tato bábovka promění v neobyčejný dort. Takový, který láká svým vzhledem a jedinečnou vůní. A není třeba mnoho, aby poloviny švestek zcela změnily svou chuť. Stačí je smíchat s cukrem a několika kořeními. A tyto koření jsou: skořice, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek. Všechny jsou namleté na prášek, který se dobře spojí s cukrem a obalí ovoce.

Jak upéct nadýchaný švestkový koláč?

Příprava tohoto nadýchaného koláče spočívá v smíchání několika ingrediencí a obložení těsta aromatickými švestkami. Aby těsto mělo výjimečnou chuť a strukturu, přidávám k mouce také trochu mletých mandlí. Pokud je zrovna nemáte po ruce, můžete je nahradit moukou. Při výběru švestek do tohoto těsta dbejte na to, aby byly zralé, ale pevné. Příliš měkké se při pečení rozpadnou a ztratí svůj lákavý vzhled.

Recept: Aromatický babka se švestkami

Nadýchané těsto s přísadou aromatických švestek

Doba přípravy 15 min.
Doba vaření 45 min.
Počet porcí 12
Počet kalorií 155 v každé porci

Ingredience

  • 200 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 g pšeničné mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 100 ml mléka nebo přírodního jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na posypání

Kořeněné švestky:

  • 300 g zralých, pevných švestek
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/3 lžičky mletých hřebíčků (nebo 2 rozdrcené)

Způsob přípravy

  1. Příprava švestek. Švestky umyjte, osušte, každou rozkrojte na polovinu a odstraňte pecky. Cukr smíchejte s kořením, posypte jím švestky, promíchejte a nechte 10-15 minut odležet.
  2. Míchání těsta. Změklé máslo smíchejte s cukrem do nadýchané hmoty. Dále míchejte a postupně přidávejte jedno vejce po druhém. Hmotu krátce promíchejte s moukou prosátou s práškem do pečiva a solí, stejně jako s mletými mandlemi, vanilkou a postupně přidávaným mlékem.
  3. Pečení. Těsto přeneste do podlouhlé, úzké formy vyložené pečícím papírem. Na povrch těsta položte poloviny švestek. Pečte asi 45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Posypte moučkovým cukrem.
Smíchám několik ingrediencí a přidám aromatické švestky. Tento jednoduchý koláč je tak chutný, že si budete olizovat prsty!
Koláč se švestkami

Švestkový koláč – několik tipů

Po upečení je dobré lehce teplé těsto posypat moučkovým cukrem. Porce tohoto koláče můžete také podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo ozdobené šlehačkou. A na co dalšího je třeba dbát při přípravě tohoto pečiva?

  • Do těsta můžete místo másla přidat olej, díky čemuž bude pečivo vlhčí a déle si udrží čerstvost. V takovém případě smíchejte vejce s cukrem a poté přidejte olej.
  • Pokud máte rádi intenzivnější chutě, můžete k švestkám přidat také trochu mletého kardamonu.
  • Tento koláč můžete jíst brzy po upečení. Nejlepší však chutná druhý den, kdy získá více vlhkosti ze švestek.