Čokoláda a káva – to je kombinace, která mě nikdy nezklame. Když jsem tedy našla recept na krémový dort s příchutí cappuccina na vzdušném, vlhkém korpusu, věděla jsem, že to bude opravdový hit. Dort vypadá elegantně a jeho příprava je opravdu jednoduchá. Navíc chutná jako káva podávaná v dezertní verzi.
Ten, kdo kdysi vymyslel, že kávu lze podávat ve formě dortu, měl opravdu geniální nápad. Osobně mám ráda takové sladkosti – zdánlivě klasické, ale zároveň velmi charakteristické. Dort „Cappuccino“ je lehký a krémový, ale díky kávě a kakau má také výraznou chuť. Je to ideální dezert pro všechny milovníky kávy, kteří mohou konzumovat kofeinový nápoj v jakékoli formě.

Cappuccino dort pro každou příležitost
Tortu „Cappuccino“ zvládne upéct každý – i ti, kteří tvrdí, že nemají talent na pečení. Základ se připravuje velmi jednoduše: stačí smíchat snadno dostupné ingredience, promíchat do homogenní hmoty a upéct. Výsledkem je nadýchaná, vlhká a voňavá kakaová torta, která se rozplývá v ústech. Na základ se nanese nejdůležitější vrstva – sametový krém s kávovou příchutí. Právě díky němu dezert připomíná oblíbené cappuccino. Je lehký, krémový a má jemnou, povzbuzující vůni kávy.
Líbí se mi, že tento dort je velmi univerzální. Můžete ho upéct na běžný den, ale také ho můžete servírovat jako slavnostní dort. Vždycky udělá dojem. Někdy recept trochu obohacuji – v létě do něj přidávám vrstvu ovoce. Skvěle se hodí maliny, třešně nebo rybíz, které svou kyselostí zjemňují chuť kávového krému a čokoládového základu. Skvělým doplňkem jsou také vlašské ořechy, mandle nebo kokosová strouhanka, které dortu dodávají charakter a jsou krásnou ozdobou.
Tento dezert rozhodně nevyžaduje žádné speciální cukrářské dovednosti. Popravdě řečeno, jeho příprava trvá jen pár minut a pečení. Právě proto se k němu vracím pokaždé, když chci připravit něco rychlého a zároveň mimořádně chutného.
Čokoládové cappuccino – recept
Pokud chcete vyzkoušet tuto sladkou verzi kávy, níže najdete jednoduchý a osvědčený recept na dort „Cappuccino“. Zaručuji vám, že příprava není složitá a nezabere vám moc času. Je to jeden z těch dortů, které vypadají a chutnají jako z nejlepší cukrárny, ale připraví se během chvilky.
Kapučínový dort – recept
Ingredience:
Kakaové těsto:
- 6 lžic teplé vody,
- 50 g hořkého kakaa,
- 115 g másla 82 %,
- 250 g moučkového cukru,
- 3 vejce velikosti L,
- 2 lžíce mléka 2 %,
- 2 lžičky vanilkového extraktu,
- 2 lžíce hustého řeckého jogurtu,
- 175 g pšeničné mouky,
- lžička prášku do pečiva.
Kávová smetana:
- 360 ml smetany (30 % nebo 36 %),
- 3 čajové lžičky moučkového cukru,
- čajová lžička vanilkového extraktu,
- vrchovatá čajová lžička rozpustné kávy,
- čajová lžička teplé vody.
Na ozdobu:
- hořké kakao.
Příprava:
Připravte těsto. Do hluboké mísy nalijte 6 lžic teplé vody a přidejte kakao. Míchejte metličkou nebo silikonovou stěrkou, dokud se ingredience nespojí a nevytvoří hrudky. Výsledkem by měla být hladká kakaová pasta.
Do mísy s pastou přidejte máslo a cukr. Míchejte, dokud nevznikne lehká drobenka, a poté přidejte vejce, mléko, vanilkový extrakt a řecký jogurt. Přidejte také mouku a prášek do pečiva. Míchejte na nízké rychlosti, dokud nevznikne hladká hmota (nemíchejte příliš dlouho – jen aby se zbavila hrudek).
Těsto rozdělte na polovinu a přeneste do dvou dortových forem o průměru 20 cm (samozřejmě můžete péct jeden korpus po druhém, ale to prodlouží dobu přípravy). Dno forem vyložte pečícím papírem a boky dobře vymastěte máslem. Těsto uhlaďte lžící. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte 25-30 minut (zkontrolujte takzvaným testem suchou špejlí). Vyjměte a odložte na kovovou mřížku. Nožem opatrně odřízněte boky koláče od okraje formy, formu otočte dnem vzhůru a koláč vyjměte na mřížku, aby úplně vychladl. Stejně postupujte i s druhou formou. Spodní části koláče by nyní měly být nahoře – sejměte z nich papír na pečení a počkejte, až úplně vychladnou.
Mezitím připravte kávový krém. Do nové mísy nalijte smetanu, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Šlehejte na nízké rychlosti, aby se ingredience promíchaly. Po chvíli přepněte na vysokou rychlost, abyste smetanu vyšlehali. Do samostatné mísy nasypte kávu a přidejte lžičku teplé vody. Dobře promíchejte metličkou a přelijte do šlehané smetany. Šlehejte pouze do té doby, než se ingredience spojí.
Sestavte cappuccino dort. Na dno podnosu položte horní část dortu. Potřete ji polovinou krému (podle chuti můžete přidat ovoce). Zakryjte druhou částí dortu a pokryjte zbývajícím krémem (podle chuti ozdobte vrch nasekanými ořechy nebo mandlovými lupínky). Krém uhlaďte a posypte kakaem. Vložte do lednice minimálně na hodinu a podávejte hostům.

Kapučínový dort je pro mě dezert, který se vždy podaří. Kombinuje chuť kávy a čokolády – duet, který chutná většině lidí. Pokud hledáte jednoduchý recept, který ohromí vaše hosty, určitě vyzkoušejte tento. Zaručuji vám, že vám bude chutnat natolik, že se k němu budete vracet častěji, než si myslíte.