Přeskočit na obsah

Svawochnik

Svawochnik je jedna z variant napoleonky – na listovém těstě, pod křupavou kokosovou vrstvou.

Ingredience

  • 1 ½ listu listového těsta XXL (375 g)
  • Ingredience na kokosovou vrstvu:
  • 200 g kokosové strouhanky
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru

Svawochnik

Ingredience na krém:

  • 750 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 balení vanilkového pudinku bez cukru (2×40 g)
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 2 žloutky
  • 150 g měkkého másla

Postup

Svawochnik

1 Připravte kokosovou náplň. V hrnci (na mírném ohni) zahřejte mléko s máslem a cukrem. Občas promíchejte. Když se máslo a cukr rozpustí, přidejte do hrnce kokosové vločky. Zahřívejte, dokud vločky neabsorbují veškerou tekutinu.

2 Rozdělte listové těsto tak, aby vznikly 3 stejné pláty (o rozměrech přibližně 24 x 24 cm). Propíchněte je vidličkou a pečte postupně asi 15 minut na střední úrovni trouby předehřáté na 200 °C. Před pečením naneste kokosovou náplň na jeden z plátů.

3 Přiveďte k varu asi 600 ml mléka s cukrem a zrny vyškrábanými z vanilkového lusku (na dobu vaření můžete do hrnce vložit také prázdný lusk). Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem, pšeničnou moukou a žloutky. Přidejte směs do vroucího mléka. Okamžitě začněte energicky míchat, aby se nevytvořily hrudky. Vařte na mírném ohni a míchejte, dokud hmota nezhoustne. Nechte vychladnout. Povrch zakryjte kouskem potravinářské fólie, aby neztuhla.

4 Máslo vyšlehejte do vzdušné konzistence. Bez přestání šlehání postupně přidávejte pudinkovou hmotu. Vše vyšlehejte do hladkého krému. Krémem potřete korpusy upečeného dortu. Nahoru položte korpus s kokosovou posypkou.