Tyto chutné nadýchané palačinky s jablky připravuji bez gramu mouky. Moje děti je milují. Skvěle se hodí k domácímu džemu. Jsou ideální jako rychlá snídaně nebo sladká svačina po škole nebo školce. Recept na jejich přípravu je velmi jednoduchý.
V tomto článku:
- Co přidat do palačinek místo mouky?
- Recept na jogurtové palačinky s krupicí
Na podzim peču jogurtové palačinky s jablky ve velkém množství. Je to oblíbená snídaně mých dětí. S lžičkou kyselého džemu chutnají skvěle, ale hodí se k nim i čerstvé ovoce (zejména maliny a dušené švestky). Připravuji je v několika jednoduchých krocích. Vždy jsou nadýchané a měkké, i když neobsahují mouku. Nahradila jsem ji jinou, levnou a snadno dostupnou ingrediencí.
Co přidat do palačinek místo mouky?
Do palačinek s jablky přidávám krupici, která se k nim skvěle hodí. Dodává jim zajímavou konzistenci a také měkkost a jemnost. Smíchám ji předem s jogurtem a nechám chvíli odstát. Je to důležitý krok při přípravě, protože umožňuje krupici nabobtnat. Pokud po 10 minutách zjistíte, že těsto je příliš husté, přidejte do něj několik lžic mléka. Hustota těsta závisí na druhu použitého jogurtu. Můj byl poměrně řídký, a proto bych doporučila použít stejný (pokud máte hustý, přidejte méně kaše). Místo jogurtu můžete použít kefír nebo podmáslí (před přidáním do kaše je důkladně promíchejte). Palačinky budou i tak syté a bohaté na bílkoviny.
Recept na jogurtové palačinky s krupicí
Ingredience
- 350 g přírodního jogurtu
- 1 šálek krupice
- 1 vejce
- 1 jablko
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/2 čajové lžičky vanilkového cukru
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
Způsob přípravy
Do misky nasypte krupici a zalijte ji jogurtem. Pečlivě promíchejte lžící a nechte 10 minut odstát, aby krupice nabobtnala. Pokud bude po uplynutí této doby hmota velmi hustá, přidejte do ní 2-3 lžíce mléka.
Mezitím oloupejte jablko a nastrouhejte ho na hrubém struhadle (hodí se jakýkoli druh jablek). Posypte je skořicí a vanilkovým cukrem. Promíchejte.
Oddělte bílky od žloutků. Do jogurtu s krupicí přidejte žloutky, jablka se skořicí a vanilkovým cukrem a také prášek do pečiva. Vše promíchejte do hladka.
Bílky vyšlehejte do tuhé pěny (můžete přidat špetku soli). Opatrně je přidejte do těsta na palačinky. Dbejte na to, aby zůstalo vzdušné a jemné. Díky tomu budou palačinky nadýchané.
Rozpalte pánev s malým množstvím tuku. Lžící naneste těsto (1 lžíce = 1 palačinka) a vytvarujte hezké palačinky. Smažte na středním ohni po dobu 2-3 minut z každé strany, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Na začátku smažení je dobré pánev přikrýt pokličkou. Pak se palačinky smaží rychleji a jsou nadýchanější. Hotové palačinky s krupicí vyklopte na talíř vyložený kuchyňskou utěrkou, aby okapal přebytečný tuk. Podávejte horké s oblíbeným ovocem nebo marmeládou.