Gratin je klasický bramborový nákyp pokrytý zlatavou kůrkou z křupavého sýra, který se rozplývá v ústech. Hodí se v každém ročním období a je chutným doplňkem k masovým pokrmům.
Ingredience
- 700–800 g brambor
- 250 ml smetany 30 % z balení
- 60 g sýra čedar
- 1 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- tymián na posypání
- sůl a pepř podle chuti
Postup
1 Vložte máslo do hrnce, rozpusťte ho a odstavte. Přidejte smetanu a oloupaný, prolisovaný česnek. Promíchejte.
2 Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 2 mm. Rozdělte je na tři části.
3 Do žáruvzdorné nádoby vložte první část brambor tak, aby se mírně překrývaly. Zalijte 1/3 připravené směsi se smetanou. Posypte solí, pepřem a tymiánem. Opakujte to s druhou a třetí vrstvou brambor.
4 Polijte smetanou, ale ještě nepřidávejte sýr.
5 Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Žáruvzdornou nádobu přikryjte pokličkou. Gratinujte 60 minut. Po uplynutí této doby sejměte pokličku, posypte sýrem a vložte zpět do trouby na 15 minut.