Přeskočit na obsah

Gratin

Gratin je klasický bramborový nákyp pokrytý zlatavou kůrkou z křupavého sýra, který se rozplývá v ústech. Hodí se v každém ročním období a je chutným doplňkem k masovým pokrmům.

Gratin

Ingredience

  • 700–800 g brambor
  • 250 ml smetany 30 % z balení
  • 60 g sýra čedar
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • tymián na posypání
  • sůl a pepř podle chuti

Gratin

Postup

1 Vložte máslo do hrnce, rozpusťte ho a odstavte. Přidejte smetanu a oloupaný, prolisovaný česnek. Promíchejte.

2 Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 2 mm. Rozdělte je na tři části.

3 Do žáruvzdorné nádoby vložte první část brambor tak, aby se mírně překrývaly. Zalijte 1/3 připravené směsi se smetanou. Posypte solí, pepřem a tymiánem. Opakujte to s druhou a třetí vrstvou brambor.

4 Polijte smetanou, ale ještě nepřidávejte sýr.

5 Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Žáruvzdornou nádobu přikryjte pokličkou. Gratinujte 60 minut. Po uplynutí této doby sejměte pokličku, posypte sýrem a vložte zpět do trouby na 15 minut.