Voňavé, vláčné a plné ořechů muffiny s skořicí, které vždy zvednou náladu. Ideálně se hodí k kávě, čaji nebo jako sladké překvapení pro blízké.
Poprvé jsem je ochutnal u známé na podzimním setkání, kdy se z stolu linula vůně koření a čerstvě uvařené kávy. Nezřetelné mrkvové muffiny mě překvapily svou vláčností a tím, jak v nich nádherně křupaly ořechy. Dodnes mám dojem, že právě toto setkání mě přimělo péct častěji a s větší radostí. Muffiny se snadno připravují a díky ozdobě sýrem a čokoládou vypadají velmi efektně.
Jak připravit mrkvové muffiny?
Pro muffiny je lepší vybrat mladou, šťavnatou mrkev, kterou lze snadno nastrouhat na jemné struhadle. Díky tomu bude těsto vlhké a voňavé. Místo třtinového cukru můžete použít xylit a pekanové ořechy úspěšně nahradit vlašskými nebo lesními ořechy. Pokud chcete dosáhnout kořeněnější chuti, přidejte k skořici špetku zázvoru nebo muškátového oříšku.
Čokoládu je nejlepší rozpustit ve vodní lázni, pak bude poleva hladká a lesklá. Muffiny můžete skladovat v lednici a krém nanášet těsně před podáváním, aby si zachovaly čerstvost a požadovanou konzistenci. Takové pečivo se skvěle hodí jak pro každodenní konzumaci, tak pro zvláštní příležitosti.
Recept: Mrkvové muffiny s pekanovými ořechy
Měkké, voňavé muffiny s přidanou mrkví a pekanovými ořechy, zdobené krémem a čokoládovou polevou.
Ingredience
Na muffiny:
- 200 g pšeničné mouky
- 150 g jemně nastrouhané mrkve
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 100 ml rostlinného oleje
- 80 g nasekaných pekanových ořechů
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička skořice
- špetka soli
Na krém:
- 150 g smetanového sýra
- 50 g másla pokojové teploty
- 80 g moučkového cukru
- 50 g hořké čokolády
Způsob přípravy
- Příprava těsta. Smíchejte suché ingredience s mrkví a ořechy. V samostatné misce smíchejte vejce s máslem a cukrem, poté obě směsi spojte a důkladně promíchejte. Přendejte do formiček na muffiny.
- Pečení. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Vyjměte a nechte zcela vychladnout.
- Příprava krému a zdobení. Smíchejte máslo s moučkovým cukrem a tvarohem, dokud nevznikne hladký krém. Ozdobte muffiny a na závěr je polijte rozpuštěnou čokoládou.
Čím lze muffiny ozdobit?
Zdobení muffinů není jen způsob, jak zdůraznit jejich chuť, ale také příležitost projevit svou kreativitu. Správně zvolené přísady jim mohou dodat zvláštní charakter a potěšit hosty. Zde je několik návrhů:
- Maliny – čerstvé, šťavnaté a mírně kyselé, ideálně kontrastují se sladkým krémem. Lze je pokládat po jedné nebo v malých skupinkách na vrchní část muffinů.
- Švestky – nejlépe se hodí v karamelizované nebo sušené podobě. Dodávají hloubku chuti a dobře se hodí k kořeněnému pečivu s skořicí nebo zázvorem.
- Cukrová posypka – barevné kuličky, perličky nebo hvězdičky – rychlý způsob, jak vytvořit efektní ozdobu. Skvěle se hodí k máslovému krému nebo polevě.
- Kokosová strouhanka – jemná, lehce křupavá, dodává exotickou vůni. Lze ji opražit pro intenzivnější chuť a zlatavou barvu.