V sezóně švestek je škoda je nepoužít v kuchyni, zejména v dezertech. Tyto plody se skvěle hodí do jednoduchých pečiv. Rychlý koláč se švestkami – ideální způsob, jak si vychutnat jejich chuť u šálku voňavého čaje nebo oblíbené kávy. Koláč je vlhký, voňavý a plný kyselých plodů.
Obsah:
- Rychlý koláč se švestkami
- Rychlý koláč se švestkami – recept
Rychlý koláč se švestkami
Tento rychlý koláč se švestkami je ideální způsob, jak zpestřit odpolední kávu nebo čaj. Pečivo má velmi sytou chuť, lehce kyselou, ne příliš sladkou. Určitě ho připravte během sezóny švestek. Koláč je nejen chutný, ale i vizuálně atraktivní, překvapí všechny členy domácnosti i hosty. Nevyžaduje mnoho přísad – stačí ho posypat malým množstvím moučkového cukru nebo podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Rychlý koláč se švestkami – recept
Ingredience:
- 190 g pšeničné mouky,
- 200 g cukru,
- 125 g másla,
- 3 vejce velikosti L nebo XL,
- 30 g smetany 18 %,
- čajová lžička vanilkového extraktu,
- čajová lžička prášku do pečiva,
- čajová lžička skořice,
- 1/2 čajové lžičky soli,
- 1/4 čajové lžičky kardamonu.
Dále:
- 100 g švestek,
- moučkový cukr na posypání.
Postup přípravy:
Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, skořici, sůl a kardamom.
V samostatné míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané a lehké hmoty. Postupně přidávejte vejce, po každém dobře promíchejte, a poté přidejte vanilku a smetanu. Míchejte, dokud hmota nebude hladká a homogenní.
Formu na dort o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. Těsto přelijte do formy a uhlaďte lžící.
Švestky umyjte a rozkrojte na poloviny. Odstraňte pecky. Poloviny ovoce vtlačte do těsta a vytvořte kruh. Švestky pokládejte slupkou dolů.
Vložte těsto do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40-50 minut nebo dokud není suchá špejle.
Rychlé těsto se švestkami vyjměte a nechte trochu vychladnout, než ho vyjmete z formy.
Pečivo podávejte studené nebo teplé, posypané moučkovým cukrem.