Přeskočit na obsah

Špenátové palačinky

Špenátové palačinky z čerstvých listů s přidaným zázvorem – skvělý nápad na svačinu nebo rychlý oběd pro celou rodinu. Jsou mimořádně aromatické a barevné, pikantní, trochu připomínají indickou kuchyni. Přidání sýra dělá jídlo uvnitř mírně lepkavé. Toto jídlo rozptýlí mýty o špenátu a přiměje celou vaši rodinu, aby si ho zamilovala.

Špenátové palačinky

 

Ingredience

  • 130 g pšeničné mouky
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 100 ml vody
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1 cibule
  • 5 cm kořene zázvoru
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky kajenského pepře
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • olej na smažení

Špenátové palačinky

Postup přípravy

1 Špenát nakrájejte na jemno, zázvor nastrouhejte na středním struhadle a cibuli nakrájejte na velmi jemno.

2 Cibuli, špenát, zázvor a nastrouhaný sýr vložte do mísy. Vše dobře promíchejte.

3 V samostatné míse smíchejte mouku, sůl, kajenský pepř a kurkumu. Dobře promíchejte, poté přidejte vodu a míchejte, dokud nevznikne homogenní a hladká hmota bez hrudek.

4 Pomalu přidávejte zeleninu do těsta a neustále míchejte lžící nebo rukou, aby byly všechny ingredience dobře pokryty.

5 Na pánvi rozehřejte olej na smažení – minimálně 5 cm. Lžící nakládejte těsto na olej rozehřátý na 175 stupňů Celsia a smažte po částech. Nepřeplňujte pánev, protože to sníží teplotu tuku.

6 Smažte palačinky přibližně 3–4 minuty z každé strany, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu.

7 Hotové špenátové palačinky vyložte na talíř vyložený papírovými ubrousky. Podávejte je teplé s oblíbenými přísadami – omáčkami, zeleninou, masem.

8 Zbytky uchovávejte v lednici v dobře uzavřené nádobě. Spotřebujte do 3 dnů. Ohřívejte na pánvi nebo v troubě.