Jsou součástí mnoha široce konzumovaných produktů. Ačkoli všichni vědí, že jsou škodlivé pro zdraví, ne všichni si uvědomují závažnost vedlejších účinků jejich konzumace. Trans-tuky jsou tak škodlivé, že v některých zemích jsou již zcela zakázány.
V jiných zemích jsou zakázány, v České republice jsou stále dostupné. Odmítnutí těchto produktů je spásou pro mozek
Co jsou trans-tuky?
Trans-tuky jsou uměle ztužené rostlinné oleje, které vznikají procesem částečné hydrogenace. Díky nim jsou potraviny trvanlivější, křupavější a chutnější. Bohužel mají trans-tuky i svou temnou stránku – narušují metabolismus lipidů, mění strukturu buněčných membrán a zesilují zánětlivé procesy v organismu. V důsledku toho urychlují stárnutí tkání, zvyšují riziko diabetu 2. typua poškozují mozek. Je důležité poznamenat, že také přispívají k rozvoji onemocnění jater, především MASLD, tj. steatózy jater spojené s metabolickou dysfunkcí, kterou trpí každý čtvrtý člověk na světě, ale mnozí z nich o tom nemusí vědět.
„Onemocnění se vyvíjí a pacient o tom ani neví, protože nepociťuje žádné bolestivé příznaky,“ vysvětlila v rozhovoru profesorka Anna Pekarska.
Dánsko zakázalo trans-tuky
V roce 2003 se Dánsko rozhodlo učinit krok, který revolučním způsobem změnil politiku v oblasti zdravotnictví. Země přijala nařízení z roku 2003, které omezilo průmyslové trans-tuky (iTFA). Dánský úřad pro kontrolu kvality potravin potvrzuje, že země jako první zavedla omezení 2 g/100 g tuku pro oleje, tuky a potraviny (s výjimkou přírodních trans-tuků z mléka nebo masa).
Výsledky byly působivé a zahrnovaly:
- významný pokles počtu infarktů a mrtvic,
- žádné ztráty pro potravinářský průmysl,
- zvýšení povědomí obyvatelstva o výživě.
Analýza metodou „syntetické kontroly“ (AJPM, Restrepo & Rieger), která srovnává Dánsko s ostatními zeměmi OECD, ukázala, že v prvních 3 letech po zavedení této politiky se počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění snížil v průměru o 14,2 případů na 100 000 obyvatel ročně. Za celé období 2004–2012 se tento počet snížil o 22 případů na 100 tisíc obyvatel ročně.
Dnes mnoho odborníků zdůrazňuje, že tento odvážný krok by měl být příkladem pro jiné země, včetně Polska, kde se trans-tuky stále vyskytují v široce dostupných produktech.
Kde se skrývají trans-tuky?
Ačkoli se v malém množství přirozeně vyskytují v mase a mléčných výrobcích, jejich nejvyšší koncentrace je pozorována v průmyslových výrobcích. Na seznamu viníků jsou:
- některé margaríny a tukové směsi,
- hotové dorty, sušenky a krémy,
- čipsy, krekry a jiné slané snacky,
- bujónové kostky, instantní polévky a omáčky v prášku,
- levná hotová jídla,
- fast food.
Při nakupování je třeba věnovat pozornost složení produktů: pokud je v nich uvedeno máslo nebo rostlinný tuk, částečně ztužený nebo hydrogenovaný, znamená to, že produkt obsahuje trans-tuky.
Trans-tuky proti mozku
Z hlediska trans-tuků jsou nejznepokojivější zprávy týkající se nervového systému. Trans-tuky se mohou vkládat do membrán neuronů a narušovat tak průchod impulsů. Studie ukázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují trans-tuky, mají horší paměť, pomaleji zpracovávají informace a jsou o 52–74 % více náchylní k rozvoji demence, včetně Alzheimerovy choroby.
Mezi negativní důsledky patří:
- zhoršení krátkodobé paměti,
- problémy s koncentrací a kognitivními funkcemi,
- zvýšené riziko vaskulární demence,
- rychlejší stárnutí mozku.