Karbanátky z kuřecích prsou jsou jedním z klasických obědových jídel. V mém domácím jídelníčku se nejčastěji objevují ve švýcarské variantě. To proto, že tato varianta skrývá lákavé překvapení. Vše je obaleno křupavou strouhankou a rodina netrpělivě čeká, až jim tyto pochoutky znovu naservíruji.
V tomto článku:
- Recept na švýcarské kuřecí kotlety
- Co lze v tomto receptu změnit?
- S čím podávat švýcarské kotlety?
Když všichni připravují nugety a klasické kotlety, já podávám kuřecí prsa po švýcarsku. Tajemství spočívá nejen v křupavém a dozlatova upečeném obalu, ale především v překvapení, které šikovně schovávám uvnitř. Toto jídlo je také známé pod originálním názvem cordon bleu a jako náplň se obvykle používá šunka a sýr. Nejvíc mi chutná varianta s čedarem, který je pro teplá jídla jako stvořený.
Recept na švýcarské kuřecí řízky
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa
- 300 g sýra – například čedaru nebo goudy
- 300 g šunky
- 100 ml oleje
- 125 g strouhanky
- 80 g pšeničné mouky
- 3 vejce
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 1/2 čajové lžičky sladkého pepře
Způsob přípravy:
- Kuřecí prsa nakrájejte na kotlety a opatrně je naklepejte (snažte se maso nepropíchnout). Ochutnejte solí, pepřem a sladkým pepřem.
- Na každý kus kuřete položte plátky šunky a sýra – počet plátků na každou porci odhadněte podle toho, na kolik kotlet se vám podařilo prsa rozdělit.
- Všechno stočte do tvaru kapsy (některé kotlety po švýcarsku připomínají například obálku nebo tyčinku).
- Stočené kotlety odložte do lednice – minimálně na hodinu, ale lépe na celou noc. Díky tomu maso nejen nasákne chutí koření, ale také se bude lépe smažit a nerozpadne se na pánvi.
- Do jedné misky nasypte pšeničnou mouku, do druhé strouhanku a ve třetí rozšlehejte vejce.
- Nejprve kotlety obalte v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejte olej a smažte kotlety po švýcarsku, dokud nebudou z obou stran dobře opečené.
Co lze v tomto receptu změnit?
Někteří plní kotlety po švýcarsku pouze žlutým sýrem. Jiní dávají přednost přidání dalších ingrediencí a přidávají dovnitř ještě porci žampionů. Moje rodina má nejraději klasickou verzi se šunkou a čedarem. Pokud nechcete použít kuřecí prsa, klidně použijte jiné maso. Stejně chutné budou kotlety ze střední části vepřové kýty, přičemž původní recept je založen na jemných kouscích telecího masa.
S čím podávat kotlety po švýcarsku?
Cordon bleu lze podávat stejně jako vepřové kotlety. Hodí se k jakémukoli salátu, dušené zelenině, ale také k nakládaným okurkám a kornishonům. Často vytahuji ze spíže sklenici červené řepy. Dalšími nezbytnými přílohami jsou vařené brambory nebo bramborová kaše, hranolky nebo pečené brambory. Hodí se také k rýži nebo jakékoli obilovině.