Největší plantáže se nacházejí v Mexiku. Má mnoho užitečných vlastností – má vynikající vliv na zdraví i krásu. Mluvíme samozřejmě o chutném ovoci, konkrétně o avokádu. Proč ještě stojí za to jíst toto ovoce?
- Avokádo je jedno z nejzdravějších druhů ovoce. Má mnoho pozitivních vlastností, mimo jiné zpomaluje stárnutí mozku, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu a snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby.
- Tato rostlina má také skvělý vliv na krásu, protože zpomaluje stárnutí pokožky.
- Řekneme vám, proč stojí za to jíst avokádo, jak vybrat ty nejlepší plody a co z nich můžete připravit.
Avokádo je jedním z nejzdravějších druhů ovoce. Proč ho stojí za to jíst?
Avokádo je plod stálezeleného stromu stejného jména, často nazývaného také „chutný strom“. Roste hlavně v USA, Střední a Jižní Americe. Největší plantáže na světě se nacházejí v Mexiku, odkud se plody vyvážejí do jiných zemí. V České republice je tento ovoce široce dostupný – lze ho koupit na trzích, v pouličních stáncích, v malých obchodech s potravinami a ve velkých supermarketech.
Již dlouho je známo, že avokádo je velmi prospěšné pro zdraví. 100 g tohoto ovoce obsahuje:
- asi 165 kalorií,
- 72,3 g vody,
- 2,0 g bílkovin,
- 8,6 g sacharidů,
- 15,4 g tuku,
- 6,8 g vlákniny.
Tato rostlina je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje: přírodní antioxidanty (včetně vitamínů A, C a E, stejně jako minerály – mangan, měď, zinek a selen), kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, vitamín K, draslík, sodík, rostlinné steroly, lutein, zeaxantin a značné množství již zmíněné vlákniny.
Všechny tyto složky dodávají avokádu mnoho pozitivních vlastností, které souvisejí nejen se zdravím, ale i s krásou. Plody z Mexika mimo jiné snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL), posilují srdce, zpomalují stárnutí mozku (ovlivňují koncentraci a paměť) a snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby a rakoviny. Kromě toho mají příznivý vliv na zrak a trávicí systém. Avokádo, jak jsme již zmínili, má také úžasný vliv na krásu. Zpomaluje stárnutí pokožky a přispívá k její rychlejší regeneraci, hydrataci a elasticitě. Má také velmi dobrý vliv na vlasy a nehty (pro zesílení účinku je kromě konzumace avokáda vhodné používat kosmetické přípravky obsahující tento plod).
Jak vybrat nejlepší avokádo?
Zralé avokádo má intenzivní zelenou barvu. Jeho slupka by měla být pod tlakem pružná, ale plod by neměl být příliš měkký. Pokud prst „zapadne“ dovnitř, znamená to, že avokádo je již přezrálé. Tuto vlastnost lze také pozorovat po odtržení stopky – pokud je uvnitř hnědá, plod nebude chutný. Zelená barva naopak svědčí o tom, že avokádo je nezralé a je třeba ho ještě nějakou dobu odložit.
Pomazánka na sendviče z avokáda a vajec – jednoduchý recept
Je již známo, že avokádo stojí za to zařadit do našeho jídelníčku. Nespornou výhodou této rostliny je to, že z ní lze připravit mnoho chutných pokrmů. Vejce, saláty, rapy, omáčky a dokonce i těstoviny nebo polévka. Před nějakou dobou Národní centrum pro výživu sdílelo recept na jednoduchou, sytou a hlavně velmi chutnou pastu z avokáda a vajec. Jak ji připravit? Nejprve je samozřejmě třeba nakoupit potřebné ingredience. Budeme potřebovat:
- 1 zralé avokádo,
- 2 vejce,
- 1 lžíci citronové šťávy,
- 1 stroužek česneku,
- 2 lžíce pažitky,
- sůl a pepř.
Avokádo umyjeme, odstraníme pecku a vyjmeme dužinu. Poté ji přendáme do misky, přidáme citronovou šťávu a rozmačkáme vidličkou. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme k ostatním ingrediencím. Vše dochutíme česnekem, špetkou soli a pepře a také jemně nakrájenou jarní cibulkou. Pastu podáváme s chlebem (nejlépe z hrubě mleté mouky) a čerstvou zeleninou. Dobrou chuť.