Palačinky jsou levný a rychlý způsob, jak připravit syté jídlo. Dbám také na to, aby bylo výživné, tedy bohaté na živiny. Proto nevařím běžné palačinky z mouky, ale používám mimořádně zdravé obiloviny. Moje rodina je ráda jí.
Nejoblíbenější a nejrychlejší na přípravu jsou palačinky, které se připravují z ingrediencí podobných ingrediencím pro lívance. Převažuje v nich mouka a přidávají se také vejce a mléko. Stačí však nahradit mouku krupou a jídlo bude výživnější. Takové palačinky budou mít vynikající chuť a zajímavou strukturu.
Z jaké krupy lze připravit palačinky?
Palačinky lze připravit prakticky z jakékoli krupy. Důležité je pouze to, aby byla dobře uvařená a lepkavá. Lze použít:
- Ječmennou krupu, která je ideální pro slané palačinky podávané například se zeleninou.
- Hnědou krupu – má výraznou chuť a hodí se také pro suché palačinky, které lze podávat se zeleninou nebo sýrem.
- Kukuřičná krupice – palačinky s jejím přídavkem mají křupavou povrchovou vrstvu a skvěle se hodí k omáčkám.
- Proso – je jemné, s lehkou ořechovou chutí. Harmonizuje se sladkými a suchými přísadami.
- Krupice – na jejím základě lze připravit měkké placky, které se nejlépe podávají se sladkými přísadami.
Jak připravit výživné placky z prosa?
Pro placky s radostí volím proso, protože toto jídlo má jemnou chuť a lze ho podávat podle preference – v sladké nebo slané variantě. Proso je nejprve třeba uvařit, aby bylo měkké a mírně lepkavé. Po vychladnutí se smíchá s vejci a ostatními ingrediencemi. Hotovou směs nabíráme lžící a smažíme na pánvi, dokud placky nezískají zlatavou barvu.
Recept: Placky z prosa
Syté, zdravé placky z prosa
Ingredience
- 1 šálek suchého prosa (asi 200 g)
- 2 vejce
- 3-4 lžíce pšeničné mouky
- sůl
- olej na smažení
Způsob přípravy
- Příprava krupice. Prosa propláchněte vroucí vodou, aby se zbavila hořkosti. Vložte ji do hrnce, zalijte 2 šálky vody a vařte asi 15 minut, dokud nezměkne. Nechte vychladnout.
- Příprava těsta. K připravené krupici přidejte vejce, mouku a špetku soli. Vše promíchejte. Těsto by mělo být poměrně husté, proto v případě potřeby přidejte trochu více mouky.
- Smažení. Na pánvi rozehřejte malé množství oleje. Lžící naneste porce těsta a smažte dozlatova z obou stran.
Tip: Placky z prosa lze také upéct. Stačí 20 minut pečení (10 minut z každé strany) při teplotě 200 stupňů Celsia.
Jak podávat placky z prosa?
Placky z prosa chutnají nejlépe ihned po smažení. Lze je podávat v sladké variantě, například s jogurtem a ovocem, jablečným pyré, marmeládou nebo medem. V slané variantě se dobře hodí k jogurtovo-česnekové omáčce, tomatové omáčce nebo ragú.