Čas, kdy jíte v pokročilém věku, může mít vliv na zdraví a délku života, podle nových výzkumů
- Vědci zjistili, že s věkem se mění čas jídla, zejména snídaně a večeře
- Pozdní snídaně je spojena se zdravotními problémy, zhoršením spánku a zvýšeným rizikem deprese
- Studie ukázala, že pozdní příjem jídla může zvýšit riziko předčasného úmrtí u starších lidí
- Pravidelný a časný příjem jídla může být jednoduchým ukazatelem zdraví a přispívat k dlouhověkosti.
Vědci: pozdní snídaně může zkrátit život
Je známo, že jak množství, tak druh konzumovaných potravin se s věkem mění, ale souvislost mezi časem jídla a naším zdravím zůstává méně jasná.
Vědci spojení s akademickým zdravotnickým systémem Mass General Brigham (USA) a jejich kolegové ukázali, že s věkem se čas jídla postupně mění. Objevili také rysy, které mohou k těmto změnám přispívat, a identifikovali specifické vzorce změn spojené s dřívější úmrtností.
„Naše výzkumy ukazují, že změny v čase jídla u starších lidí, zejména v době snídaně, mohou sloužit jako snadno sledovatelný ukazatel jejich celkového zdravotního stavu. Pacienti a lékaři mohou potenciálně využít změny v harmonogramu příjmu potravy jako včasný varovný signál pro zkoumání základních problémů s fyzickým a duševním zdravím,“ řekl hlavní autor studie, Dr. Hassan Dashti, dietolog a biolog zabývající se denním rytmem v Massachusetts General Hospital.
„Kromě toho může podpora pravidelného stravování u starších lidí být součástí širších strategií na podporu zdravého stárnutí a dlouhověkosti,“ dodal odborník.
Dašti a jeho kolegové, včetně hlavního autora, doktora Altuga Didikoglua, zkoumali klíčové aspekty související s časem příjmu potravy u stárnoucí populace, aby zjistili, zda určité vzorce mohou signalizovat a dokonce ovlivňovat zdravotní stav v pozdním věku.
Tým analyzoval data, včetně vzorků krve, odebraných od 2945 dospělých obyvatel Velké Británie ve věku od 42 do 94 let, kteří byli sledováni po dobu více než 20 let. Ukázalo se, že s přibývajícím věkem mají starší lidé tendenci snídat a večeřet později a zároveň zkracují časový interval, během kterého každý den přijímají potravu.
Pozdější snídaně byla důsledně spojena s problémy fyzického a duševního zdraví, jako je deprese, únava a problémy se zdravím ústní dutiny. Pozdější hodiny jídla byly také spojeny s obtížemi při přípravě jídla a zhoršením spánku.
Je důležité poznamenat, že pozdější snídaně byla spojena se zvýšeným rizikem úmrtí během sledovaného období. Lidé, kteří jsou geneticky predisponováni k rysům spojeným s „sovím“ životním stylem (preferují pozdější čas spánku a probuzení), měli tendenci jíst později.
„Dosud jsme měli omezené znalosti o tom, jak se mění čas příjmu jídla v pozdním věku a jak to ovlivňuje celkový zdravotní stav a dlouhověkost,“ poznamenal Dashti.
„Naše objevy pomáhají tuto mezeru zaplnit a ukazují, že pozdější hodiny jídla, zejména pozdní snídaně, jsou spojeny jak se zdravotními problémy, tak se zvýšeným rizikem úmrtnosti u starších lidí. Tyto výsledky dávají nový význam rčení „snídaně je nejdůležitější jídlo dne“, zejména pro starší lidi, domnívá se odborník.
Dašti poznamenal, že to má důležité důsledky v souvislosti s rostoucí popularitou časově omezeného stravování (angl. Time-Restricted Eating), které spočívá v konzumaci všech kalorií během pevně stanovené doby 8–12 hodin denně (například mezi 6 a 18 hodinou) a přerušovaném hladovění.
V obou případech může mít vliv změn v jídelním režimu na zdraví výrazně odlišný dopad na stárnoucí populaci a na mladé dospělé.