Tento recept na kuřecí stehýnka na pánvi mě nikdy nezklamal. Díky přidání zeleniny získává kuře mnoho chuti a jídlo lze jíst samostatně. Doporučuji tuto osvědčenou kombinaci ingrediencí.
Když mám chuť na vydatný oběd z jednoho hrnce, koupím kuřecí stehýnka nebo je vyndám z mrazáku. Připravuji je na pánvi s zdravými přísadami. Maso je šťavnaté s chutnou kůrkou a zeleninová omáčka lahodně spojuje všechny složky jídla. Ideálně se hodí k pečeným bramborám, ale také k vařeným. Často podávám kuřecí stehna s bramborovými hranolky ze sladkých brambor nebo s kuskusem.
Jak připravit kuřecí stehna na pánvi?
Příprava kuřecích stehýnek je jednoduchá. Nejprve je třeba je osmažit ze všech stran, aby se vytvořila hustá, dozlatova opečená kůrka. Poté je můžete dusit na pánvi s oblíbenými přísadami. Nejklasičtější jsou cibule a žampiony, ale já přidávám ještě rajčata a hrášek. Tímto způsobem připravuji současně maso i zeleninu.
Pokud chci, aby kuře bylo chutnější, a mám na to čas, po tom, co ho potřu kořením, nechám ho marinovat. Pak se lépe nasákne kořením a je chutnější uvnitř. K tomu zakryju ochucené kousky kuřete alobalem a dám je do lednice, alespoň na půl hodiny, ale lépe na 2 hodiny nebo dokonce na celou noc. Ráda měním ingredience marinády, například používám také pálivou papriku, tymián, majoránku nebo kari směs.
Recept: Kuřecí stehýnka z pánve v zeleninové omáčce
Šťavnaté kuřecí maso v omáčce s houbami a chutnou zeleninou.
Ingredience
- 6 malých kuřecích stehýnek
- 1 čajová lžička soli
- 3/4 čajové lžičky pepře
- 1 čajová lžička sušeného sladkého pepře
- 1/2 čajové lžičky sušeného česneku
- 3 lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
- 2 šálky vývaru nebo vody
- 1 malá cibule
- 1 šálek malých žampionů nebo velkých kousků
- 1 šálek cherry rajčat
- 1/2 šálku mraženého hrášku
- petrželka na podávání
Způsob přípravy
- Smažení stehýnek. Stehýnka spolu s kůží potřete směsí soli a koření. Rozehřejte olej na pánvi a položte na ni stehýnka kůží dolů. Smažte několik minut, a když se opečou, otočte je a smažte ještě několik minut. Na konci je z pánve sundejte.
- Příprava omáčky. Do pánve s tukem přidejte žampiony a smažte 5-7 minut, poté přidejte nakrájenou cibuli. Smažte do sklovata, přidejte vodu, přiveďte k varu, přidejte rajčata a hrášek. Promíchejte a přidejte kuře do omáčky. Dusíme 40-45 minut, maso občas obracíme.
Jak upéct stehna, aby měla křupavou kůrku?
Kuřecí stehna lze také upéct, díky čemuž získají opravdu křupavou kůrku. Hotové maso předem vyndám z lednice, aby nebylo studené. Dám ho do žáruvzdorné nádoby, potřu máslem a vložím do trouby předehřáté na 200 stupňů na 35-45 minut. Pro dosažení nejlepší kůrky je důležité kousky občas obracet a potírat omáčkou ze dna nádoby.
Existuje i jiný způsob. Kuře osmažím na pánvi podle receptu a poté ho vložím do pekáče spolu se zeleninou. Peču 10 minut, poté přidám omáčku a peču dalších 20–30 minut.