Karbanátky mé maminky byly vždy jejím nejoblíbenějším jídlem. Dnes je častěji připravuji pro společné obědy, ale chuť zůstala stejná. Náš osvědčený recept nikdy nezklame a maso je vždy tak chutné, že si budete olizovat prsty.
Masové kuličky v syté omáčce jsou ideálním doplňkem k obědu. Jemné maso s žampiony si pamatuji z dětství, protože se pravidelně objevovalo na rodinném stole. Jak jsem se po letech přesvědčila, neexistuje jednodušší a lepší recept. Proto je dnes vařím stejně často jako kdysi máma.
Jak připravit masové kuličky v houbové omáčce?
Příprava masových kuliček v této omáčce není složitá. Nejprve se osmaží kuličky z mletého masa s přísadami a poté se dusí spolu s osmaženými žampiony. Výsledkem je voňavé jídlo s hustou omáčkou, které se zvláště dobře hodí k vařené pohankové nebo ječné kaši a také k bramborám.
Recept:Vepřové masové kuličky v houbové omáčce
Jemné masové kuličky dušené v houbové omáčce doslova rozplývají se v ústech.
Ingredience
Na karbanátky:
- 1 střední cibule
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1/2 kg vepřového mletého masa
- 1 malá houska namočená ve vodě
- 1 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Na omáčku:
- 150 g žampionů
- 3 lžíce řepkového oleje
- 3 lžíce smetany 30 %
- čerstvý kopr na posypání
Způsob přípravy
- Příprava karbanátků. Nakrájejte cibuli a osmažte ji na řepkovém oleji, poté ji nechte vychladnout a přidejte k masu spolu s namočenou houskou. Dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte lžící. Z hmoty vytvarujte karbanátky a osmažte je na rozpáleném oleji do zlatova.
- Dušení omáčky. Nakrájejte žampiony na plátky nebo proužky, vhoďte je do hrnce s rozpáleným olejem a smažte několik minut. Poté přidejte masové kuličky, nalijte smetanu a dolijte vodu. Dochuťte solí a pepřem, snižte teplotu a duste pod pokličkou 25-30 minut. Podávejte s čerstvým koprem.
Jaké maso použít na masové kuličky?
Masové kuličky, tedy masové karbanátky připravené v omáčce, se nejčastěji připravují z vepřového masa. K tomu se hodí například plec nebo krk, případně vepřová kýta. Můžete také použít plec nebo hovězí hrudí, kuřecí stehna nebo krůtí stehna. Můžete také smíchat dva druhy masa, například hovězí s vepřovým, protože první obsahuje méně tuku a takové kotlety mohou být uvnitř příliš suché.
Jak připravit chutnou houbovou omáčku bez smetany?
Omáčku z žampionů lze snadno připravit bez smetany. Je stejně chutná a vhodná pro osoby s nesnášenlivostí kravského mléka. Nejjednodušší je použít sójovou nebo kokosovou smetanu a rostlinný nápoj na vaření. Těmito ingrediencemi nahraďte smetanu s 30% obsahem tuku a vodu, kterou pokrm zaléváte.
Nejklasičtější je však varianta s dresinkem. K jeho přípravě je třeba použít lžíci másla, které se rozpustí na pánvi, a přidat lžíci mouky. Poté je třeba vše několik minut za stálého míchání zahřívat. Když mouka zezlátne, přidá se do směsi několik lžic houbové omáčky z hrnce. Po důkladném promíchání se směs nalije do jídla. V případě omáčky s karbanátky lze maso na chvíli vyjmout, aby se ingredience snáze promíchaly. Pokud je tekutiny hodně, lze tento krok vynechat.