Někteří lidé přidávají do brambor všechny mléčné výrobky, které najdou v ledničce. Milovníkům bramborové kaše však není jedno, co do ní přidávají.
Stěžujete si, že brambory k obědu nejsou příliš výživné? Stačí je dochutit tvarohem a kaše se stane nejen zdrojem vitamínů a minerálů, ale i bílkovin.
Jak asi víte, tvaroh je univerzální produkt. Skvěle se hodí k houskám, palačinkám, koláčům nebo plackám, ale stejně dobře se kombinuje i s bramborami.
Proč si vybrat tvaroh?
Tvaroh je bohatý na bílkoviny, ale obsahuje mnohem méně tuku než běžné přísady do bramborové kaše – smetana nebo máslo. Díky tomu jsou brambory lehčí a výživnější než v klasické variantě. Krémový tvaroh s charakteristickými kuličkami je také vynikajícím zdrojem vápníku a vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu.
Recept na bramborovou kaši s tvarohem
Já bych si nevybral odtučněnou verzi – určité množství tuku je nutné. A to nejen kvůli chuti – v tucích se rozpouštějí vitamíny.
Ingredience:
- 1,5 kg brambor,
- 1 balení tvarohu (200 g),
- sůl a pepř podle chuti.
Příprava:
- Brambory oloupejte, umyjte, nakrájejte na kousky stejné velikosti, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte rovnou čajovou lžičku soli.
- Když brambory změknou, slijte vodu a pak ještě chvíli zahřívejte hrnec na sporáku, několikrát protřepejte, aby se odstranila přebytečná vlhkost.
- Přidejte tvaroh k horkým bramborám a rozmačkejte na homogenní kaši.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.