Přeskočit na obsah

Smažené lilky s paprikou: chutná zásoba na zimu

Hotovou horkou směs rozdělíme do sterilizovaných sklenic

Jednoduchý recept na konzervované lilky s paprikou, který uchová letní chuť až do zimy.

Kulinářská blogerka se podělila o recept na smažené lilky s paprikou – ideální předkrm pro zimní stůl. Toto jídlo kombinuje výraznou chuť zeleniny, pikantnost koření a jednoduchost přípravy, díky čemuž je dostupné i pro začátečníky.

Smažené lilky s paprikou: chutná zásoba na zimu

Ingredience:

1 kg lilků,

300 ml rostlinného oleje,

500 g rajčat,

polovina sladké a polovina pálivé papriky,

3 lžíce cukru, 3 lžíce soli, 0,5 lžíce černého pepře, 5 lžic sójové omáčky, 3–4 stroužky česneku.

Nejprve nakrájejte lilky na středně velké proužky: nejprve na plátky o tloušťce 0,5–1 cm, poté podélně na proužky. Nakrájené lilky posypte dvěma plnými lžícemi soli, důkladně promíchejte a nechte 10–15 minut odstát, aby se zbavily hořkosti a oddělila se semena. Poté je dobře promíchejte, aniž byste se báli poškodit jejich tvar, protože lilky si zachovávají svou strukturu. Poté zeleninu opláchněte studenou vodou, odstraňte semínka a vymačkejte přebytečnou vodu.

Zatímco se lilky solí, připravte papriku – polovinu sladké a polovinu pálivé, nakrájejte ji na proužky stejné tloušťky jako lilky. Pokud dáváte přednost méně pálivému jídlu, můžete použít více sladké papriky a jen trochu pálivé. Rajčata nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na jemné kostičky, abyste získali pyré.

Smažené lilky s paprikou: chutná zásoba na zimu

V hluboké pánvi nebo kotličku zahřejte 300 ml rostlinného oleje, přidejte rajčatové pyré a tři plné lžíce cukru. Autor receptu zdůrazňuje, že rajčata musí být sladká, jinak to ovlivní chuť jídla. Pyré vaříme 10 minut, občas zamícháme, pak přidáme lilky a dusíme dalších 10 minut. Dále přidáme sladkou papriku a smažíme, dokud zelenina nezměkne. Pálivou papriku přidáme na konci, protože má tenkou slupku a vaří se rychleji. Do směsi se přidá jedna lžíce soli, půl lžíce černého pepře a pět lžic sójové omáčky a vše se důkladně promíchá. Lilky se smaží dalších 5 minut, přidá se na jemné struhadle nastrouhaný česnek a na minimálním ohni se dovede k hotovosti.

Hotovou horkou směs rozdělíme do sterilizovaných sklenic, umytých čisticím prostředkem a opláchnutých vroucí vodou. Sklenice pevně utěsníme, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru, abychom zkontrolovali těsnost, a zabalíme do deky na 2–3 dny. Vychladlé zásoby skladujte ve sklepě nebo v lednici.

Tato zásoba bude skvělým doplňkem k masovým pokrmům nebo přílohám a její vůně a chuť vám připomenou léto i v chladných dnech.