Přeskočit na obsah

Vlhký a neuvěřitelně voňavý český koláč s jablky – nejlepší podzimní pokrm. Peču ho na 2 plechy.

Český koláč s jablky je velmi snadný na přípravu. Bez mixéru, bez šlehání, ingredience se míchají běžnou lžící a těsto je nadýchané a neuvěřitelně voňavé. Ideální k kávě a pro rodinné setkání u nedělního stolu. Vždy se sní až do poslední drobečky.

Vlhký a neuvěřitelně voňavý český koláč s jablky – nejlepší podzimní pokrm. Peču ho na 2 plechy.

V tomto článku:

  1. Jak připravit český koláč s jablky?
  2. Recept na český koláč s jablky
  3. Jak ozvláštnit český koláč s jablky?

Recept na český koláč s jablky je už mnoho let uložen ve staré kuchařce mé maminky. A obwohl jsem na něj v poslední době trochu zapomněla, jakmile začne sezóna jablek, okamžitě se vrací do milosti. Jeho příprava je velmi jednoduchá a chuť vždy překvapí. Vlhký, nadýchaný, s vůní vanilky a skořice, je nejlepší ze všech jablečných koláčů na světě.

Jak připravit český jablečný koláč?

Český jablečný koláč se připravuje velmi snadno. Stačí smíchat ingredience lžící. Než však začnete s přípravou těsta, nejprve připravte jablka. Očistěte je a nakrájejte na malé kostičky. Posypte je cukrem, promíchejte a nechte dvě hodiny odležet (dodnes si pamatuji, jak jsem takové jablka vybírala u maminky přímo z mísy). Během této doby jablka pustí šťávu a změkčí. Také dodají těstu neobvyklou chuť. Přidejte k nim ostatní ingredience.

Do tohoto koláče se hodí jakákoli odrůda jablek. Pekla jsem ho s antonovkami, šedými renetami, galami a také s „divokými jablky“ nasbíranými přímo pod jabloní. Vždycky se povede dokonale. Díky tomu, že jsou jablka v těstě, je koláč velmi vlhký. Není tak suchý jako typické piškotové koláče s ovocem.

Recept na český koláč s jablky

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 6 jablek
  • 1 šálek cukru
  • 3/4 šálku oleje
  • 1 čajová lžička sody
  • 1 čajová lžička kakaa
  • 1/2 šálku rozinek
  • 2 šálky pšeničné mouky
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru

Vlhký a neuvěřitelně voňavý český koláč s jablky – nejlepší podzimní pokrm. Peču ho na 2 plechy.

Způsob přípravy:

  1. Jablka umyjte, oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Přidejte rozinky a cukr. Promíchejte a nechte 2 hodiny odležet v lednici.
  2. Po uplynutí této doby přidejte k jablkům ostatní ingredience a promíchejte je lžící: vejce, máslo, pšeničnou mouku, sodu, prášek do pečiva, kakao, vanilkový cukr a skořici.
  3. Vyložte plech papírem na pečení. Nalijte na něj těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 50 minut, dokud není hotové.
  4. Hotový koláč po vychladnutí můžete ozdobit moučkovým cukrem.

Jak ozvláštnit český koláč s jablky?

V tomto těstě lze snadno měnit nebo upravovat ingredience. Skořice a vanilkový cukr dodávají těstu krásnou vůni. Můžete je nahradit malým množstvím koření na perníčky a několika kapkami vanilkového aroma. Rozinky lze nahradit ořechy (přidejte je přímo do těsta). Hodí se vlašské, lesní a mandlové ořechy. Před přidáním do těsta je jemně nasekejte. Český koláč se také dobře hodí k mandlovým vločkám, nasekané hořké čokoládě a kokosovým vločkám. Místo moučkového cukru ho můžete ozdobit čokoládovou polevou.