Český koláč s jablky je velmi snadný na přípravu. Bez mixéru, bez šlehání, ingredience se míchají běžnou lžící a těsto je nadýchané a neuvěřitelně voňavé. Ideální k kávě a pro rodinné setkání u nedělního stolu. Vždy se sní až do poslední drobečky.
V tomto článku:
- Jak připravit český koláč s jablky?
- Recept na český koláč s jablky
- Jak ozvláštnit český koláč s jablky?
Recept na český koláč s jablky je už mnoho let uložen ve staré kuchařce mé maminky. A obwohl jsem na něj v poslední době trochu zapomněla, jakmile začne sezóna jablek, okamžitě se vrací do milosti. Jeho příprava je velmi jednoduchá a chuť vždy překvapí. Vlhký, nadýchaný, s vůní vanilky a skořice, je nejlepší ze všech jablečných koláčů na světě.
Jak připravit český jablečný koláč?
Český jablečný koláč se připravuje velmi snadno. Stačí smíchat ingredience lžící. Než však začnete s přípravou těsta, nejprve připravte jablka. Očistěte je a nakrájejte na malé kostičky. Posypte je cukrem, promíchejte a nechte dvě hodiny odležet (dodnes si pamatuji, jak jsem takové jablka vybírala u maminky přímo z mísy). Během této doby jablka pustí šťávu a změkčí. Také dodají těstu neobvyklou chuť. Přidejte k nim ostatní ingredience.
Do tohoto koláče se hodí jakákoli odrůda jablek. Pekla jsem ho s antonovkami, šedými renetami, galami a také s „divokými jablky“ nasbíranými přímo pod jabloní. Vždycky se povede dokonale. Díky tomu, že jsou jablka v těstě, je koláč velmi vlhký. Není tak suchý jako typické piškotové koláče s ovocem.
Recept na český koláč s jablky
Ingredience:
- 5 vajec
- 6 jablek
- 1 šálek cukru
- 3/4 šálku oleje
- 1 čajová lžička sody
- 1 čajová lžička kakaa
- 1/2 šálku rozinek
- 2 šálky pšeničné mouky
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
Způsob přípravy:
- Jablka umyjte, oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Přidejte rozinky a cukr. Promíchejte a nechte 2 hodiny odležet v lednici.
- Po uplynutí této doby přidejte k jablkům ostatní ingredience a promíchejte je lžící: vejce, máslo, pšeničnou mouku, sodu, prášek do pečiva, kakao, vanilkový cukr a skořici.
- Vyložte plech papírem na pečení. Nalijte na něj těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 50 minut, dokud není hotové.
- Hotový koláč po vychladnutí můžete ozdobit moučkovým cukrem.
Jak ozvláštnit český koláč s jablky?
V tomto těstě lze snadno měnit nebo upravovat ingredience. Skořice a vanilkový cukr dodávají těstu krásnou vůni. Můžete je nahradit malým množstvím koření na perníčky a několika kapkami vanilkového aroma. Rozinky lze nahradit ořechy (přidejte je přímo do těsta). Hodí se vlašské, lesní a mandlové ořechy. Před přidáním do těsta je jemně nasekejte. Český koláč se také dobře hodí k mandlovým vločkám, nasekané hořké čokoládě a kokosovým vločkám. Místo moučkového cukru ho můžete ozdobit čokoládovou polevou.