Přeskočit na obsah

Nejlepší kuřecí kotlety připravuji po českém způsobu. Bez strouhanky, ale jsou křupavé jako bramboráky.

Kuřecí kotlety po českém způsobu jsou mou spolehlivou variantou oběda, když mě omrzí kotlety smažené v strouhance. Kotlety jsou zlatavé, měkké a velmi voňavé. Neobvyklá obalovačka je činí křupavými téměř jako bramboráky.

U nás doma se kuřecí kotlety často objevují k obědu. V doprovodu vařených brambor a strouhané řepy mizí rychlostí blesku. Když mě však omrzí klasická strouhanka, hledám zajímavější způsoby, jak ji nahradit. Už jsem vyzkoušela mleté mandle, kukuřičné vločky (mým dětem velmi chutnaly) a také recept s krekrými. Nedávno si mé srdce (a žaludek) podmanil recept na kuřecí kotlety po českém způsobu. Ačkoliv jsem neměla možnost je ochutnat v pražských restauracích, moje verze (bez skromnosti) má vynikající chuť a absence strouhanky nijak neovlivňuje jejich chuť.

Jak připravit obalování na kotlety bez strouhanky?

Nejlepší kuřecí kotlety připravuji po českém způsobu. Bez strouhanky, ale jsou křupavé jako bramboráky.

Ačkoli se strouhanka jeví jako nezbytná ingredience dobrých kuřecích řízků, ujišťuji vás, že je lze připravit i bez ní. Český způsob spočívá v přípravě jednoduchého bramborového těsta, ve kterém je třeba maso obalit. Připravuje se z vajec, mléka a mouky (tj. typických ingrediencí strouhanky). To, co však kotlety činí křupavými, je nastrouhaný syrový brambor přidaný do těsta.

Chuť těsta umocňuje lžíce oblíbené hořčice (já jsem použila sarepskou). V takovém těstě je třeba obalit kuřecí kotlety a poté je smažit jako obvykle na rozpáleném tuku. Po smažení je bramborová hmota křupavá, zlatavá a velmi chutná. Brambory v ní nejsou cítit, spíše dodávají strukturu obalce a činí ji hutnější. Zkuste kotlety připravit tímto způsobem a uvidíte, že se navždy stanou součástí vašeho každodenního jídelníčku.

Recept na kuřecí kotlety po českém způsobu

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa (asi 700-800 g)
  • 2 syrové brambory střední velikosti
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hořčice (např. sarepské)
  • 75 ml mléka
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 lžíce oleje nebo sádla na smaženíNejlepší kuřecí kotlety připravuji po českém způsobu. Bez strouhanky, ale jsou křupavé jako bramboráky.

Způsob přípravy:

Připravte maso. Nakrájejte kuřecí prsa na plátky. Každý lehce naklepejte kladivem (jako u běžných kotlet). Osolte a opepřete z obou stran.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k nim celé vejce, mléko, hořčici a pšeničnou mouku. Ingredience promíchejte lžící, až vznikne homogenní těsto.

Obalte kotlety v bramborovém těstíčku z obou stran. Než kotlety vložíte na pánev, nechte těsto z masa mírně okapat.

Na pánvi rozehřejte olej. Kotlety smažte z obou stran po dobu 2-3 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Podávejte jako klasické kotlety s bramborami a salátem.

Štítky: