Přeskočit na obsah

Tyto šťavnaté karbanátky z mletého masa připravím za 30 minut. Jsou zdravé a rodina si vždycky přidává.

Krůtí karbanátky jsou chutnou alternativou vepřových karbanátků. Lehké a zdravé karbanátky se skvěle hodí k různým přílohám. Zvu vás, abyste se podívali na recept.

Krůtí maso je nejen chutné a nízkokalorické, ale také zdravé. Kuličky z krůtího masa obsahují zejména bílkoviny, vitamíny skupiny B, zinek a železo a jsou snadno stravitelné.

Tyto šťavnaté karbanátky z mletého masa připravím za 30 minut. Jsou zdravé a rodina si vždycky přidává.

Jaké krůtí maso je nejvhodnější pro kuličky?

Pokud potřebujete dietní verzi karbanátků, doporučuji namlít krůtí prsa sami nebo v řeznictví. Toto maso téměř neobsahuje tuk, má velmi jemnou chuť a je snadno stravitelné. Krůtí prsa jsou také vhodná pro karbanátky, které můžete podávat i kojencům (v souladu s kalendářem rozšiřování stravy).

Pokud není kalorická hodnota prioritou, stojí za to připravit kotlety z mletého masa z krůtího stehna bez kůže, které je k dostání ve většině obchodů. Alternativou může být nákup celého stehna nebo holeně z krůty a vlastní oddělení masa od kostí a následné mletí. Vynikající chuť mají také karbanátky z prsou a stehna – maso lze míchat v libovolném poměru.

Pro ty, kteří ocení pohodlí, bude dobrou volbou hotové mleté maso z krůty, které je k dostání v obchodech. Je však třeba věnovat pozornost jeho složení a původu – lepší je vybírat jednosložkové produkty bez přidaného tuku a konzervantů. Díky použití hotového mletého masa se doba přípravy karbanátků zkrátí na 30 minut.

Jak připravit krůtí karbanátky?

Prvním a nejdůležitějším krokem při přípravě krůtích karbanátků je mletí masa. Spolu s masem melu i přísady, tj. na oleji osmaženou cibuli namočenou v mléce a vymačkaný kajzer, stejně jako česnek. Masovou hmotu míchám, dokud není nadýchaná a nepřestane se lepit na ruce a misku. Chuť masa zvýrazňuji bylinkami a základními kořeními.

Kotlety lehce posypu moukou a smažím na rozpuštěném másle, které zvýrazňuje jemnou chuť masa. Místo mouky lze použít strouhanku.

Recept: Kuličky z krůtího masa

Šťavnaté kuličky z krůtího masa jsou jemné, s vůní bylinek a česneku. Je to jemné maso s lehce křupavou, dozlatova opečenou kůrkou.

Ingredience

  • 800 g krůtího prsa
  • 1 tvrdá houska
  • 1 velké vejce
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky rozmarýnu
  • sůl a pepř

Dále

  • mléko na namočení housky
  • 4 lžíce pšeničné mouky
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

Tyto šťavnaté karbanátky z mletého masa připravím za 30 minut. Jsou zdravé a rodina si vždycky přidává.

 

Způsob přípravy

  1. Příprava přísad do masové směsi. Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na malém množství rozpuštěného másla (stačí 1 čajová lžička). Česnek oloupejte (můžete ho nasekat a přidat do pánve na konci smažení cibule nebo nasekat syrový). Buchtu namočte do mléka a poté vymačkejte.
  2. Mletí masa. Maso očistěte, umyjte, nakrájejte na malé kousky a umelte spolu s cibulí, česnekem a vymačkanou buchtou.
  3. Míchání masové hmoty. Do nasekaného masa s přísadami vbijte vejce, přidejte bylinky a hmota promíchejte rukou. Hotovou masovou hmotu na kotlety dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Tvarování a smažení karbanátků. Z masové hmoty vytvarujte kulaté nebo podlouhlé karbanátky a obalte je pšeničnou moukou. Rozehřejte máslo a smažte karbanátky na středním ohni po dobu 3-4 minut z každé strany. Snižte teplotu a smažte ještě 6-8 minut z každé strany nebo vložte osmažené maso do žáruvzdorné nádoby a dopečte v troubě (15 minut, 180 stupňů Celsia, horní a dolní ohřev, bez termocirkulace). Doba smažení závisí na velikosti karbanátků.

Jak podávat krůtí karbanátky?

Krůtí karbanátky podávám s klasickými přílohami, například s vařenými nebo pečenými bramborami, hranolky nebo batáty, pohankovou kaší a také saláty (včetně salátu z máslové kapusty se smetanovou omáčkou, salátu z kysaného zelí, salátu z okurek). Ideálním doplňkem kuliček z krůtího masa jsou různé omáčky, například rajčatová omáčka, omáčka z žampionů, omáčka z lesních hub.

Zdravé krůtí karbanátky také podávám v mírně ohřátých houskách s přídavkem zeleniny (rajčata, okurky, salát) a omáček, ale také studené s chlebem, strouhaným křenem nebo hořčicí a nakládanými okurkami.