Přeskočit na obsah

Nakrájím zelí a přidám lehké přísady. Tento křupavý salát se hodí k mnoha jídlům.

Bílé zelí je jednou z nejlepších ingrediencí do salátu. Je levné, křupavé a jemné na chuť. Lze z něj připravit nejrůznější saláty. Dnes vám představím jeden z nejjednodušších, který se hodí k mnoha jídlům.

Salát z bílého zelí se dá připravovat po celý rok. Tato zelenina je vždy k dispozici, i když se její kvalita liší v závislosti na měsíci. V tomto ročním období už zelí není mladé, ale stále zůstává šťavnaté, křupavé a jemné na chuť. Není potřeba mnoho ingrediencí, aby se z ní stal chutný doplněk k obědu.

Nakrájím zelí a přidám lehké přísady. Tento křupavý salát se hodí k mnoha jídlům.

Jak nakrájet zelí na salát?

Zelí na salát lze nakrájet více či méně. Méně znamená nakrájení nožem nebo mandolínou. Kousky zelí budou o něco větší a budou v salátu vypadat chutně. Tímto způsobem je nejlepší krájet rané, velmi jemné zelí. Když zelí trochu ztvrdne a ztratí šťavnatost, je lepší ho nastrouhat na hrubém struhadle nebo nasekat v kuchyňském robotu. Jemné kousky zeleniny budou šťavnatější a chutnější.

Jak připravit lehký salát z bílého zelí?

Lehký salát z bílého zelí připravuji velmi rychle, protože do něj není třeba přidávat mnoho ingrediencí. Sázím na nastrouhanou mrkev, která salátu dodává sladkost a lákavý vzhled, a také na zeleninu. Myslím si, že k zelí se nejlépe hodí kopr a česnek. Nakrájím je, smíchám se zelím, mrkví a lehkým dresinkem na bázi olivového oleje.

Recept: Lehký salát z bílého zelí

Salát z bílého zelí s přídavkem mrkve a zelené natě.

Ingredience

  • 1/2 malého hlávkového bílého zelí
  • 1 malá mrkev
  • půl svazku česneku
  • půl svazku kopru
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • sůl, pepř, cukr

Způsob přípravy

Nakrájejte ingredience. Zelí očistěte a nakrájejte na poměrně jemné proužky. Mrkev očistěte a nastrouhejte na středním struhadle. Cibuli a kopr omyjte, osušte a nakrájejte na jemné kousky.

Dokončení přípravy salátu. Nakrájenou zeleninu a bylinky smíchejte v salátové míse. Smíchejte olivový olej s citronovou šťávou, zalijte salát a promíchejte. Přidejte sůl, pepř a cukr podle chuti.

Tip: pokud chcete, aby byl salát jemnější a méně křupavý, posypte nakrájenou kapustu solí a rukou ji změkčete.

Nakrájím zelí a přidám lehké přísady. Tento křupavý salát se hodí k mnoha jídlům.

S čím podávat lehký salát z bílého zelí?

Lehký salát z bílého zelí má jemnou chuť, díky čemuž se hodí k mnoha pokrmům. Můžete jej podávat například k karbanátkům z mletého masa, vepřovým kotletám nebo pečenému kuřeti. Hodí se také jako příloha k smažené nebo pečené rybě a k různým pokrmům připraveným na grilu. Bude také skvělým doplňkem k bramborovým plackám a krokety.