Přeskočit na obsah

Smažím játra se třemi přísadami. Jsou šťavnatá, krémová a voňavá.

Játra jsou levné maso, které se vyznačuje svou konzistencí a chutí. Někdy mám chuť na játra, tak je koupím a připravím, obvykle na pánvi. Nedávno jsem k nim nepřidala cibuli a jablka, ale jiné přísady. Bylo to velmi chutné.

Játra rozdělují lidi na její milovníky a ty, kteří je nikdy nejí. Možná je nemám nijak zvlášť ráda, ale někdy na ně mám chuť. Líbí se mi sametová konzistence a jedinečná chuť jater. Nedávno jsem objevila velmi povedenou kombinaci přísad k tomuto levnému masu.

Smažím játra se třemi přísadami. Jsou šťavnatá, krémová a voňavá.

Nutriční hodnota jater

Játra patří mezi vedlejší produkty a vyznačují se vysokou nutriční hodnotou. Jsou bohatá na plnohodnotné, snadno stravitelné bílkoviny. Jejich nejcennější složkou je však železo. Právě kvůli jeho vysokému obsahu se toto maso doporučuje při anémii. Játra se také vyznačují vysokým obsahem vitamínu A. Jeho množství je tak velké, že je třeba omezit množství jater ve stravě. Kromě toho nám tento vedlejší produkt dodává také vitamíny skupiny B, stejně jako zinek, selen a měď.

Jak připravit voňavá kuřecí játra?

Pokud jde o játra, nejraději mám kuřecí nebo krůtí. Jsou jemná a snadno se připravují tak, aby byla krémová a chutná. Hlavní je, aby nebyla vystavena příliš dlouhé tepelné úpravě.

Dosud jsem játra obvykle smažila s cibulí a přidávala kousky jablek. Nedávno jsem je ale připravila trochu jinak. Cibuli jsem nahradila česnekem a jídlo jsem obohatila výraznými kořeními – rozmarýnem a pálivým pepřem. Výsledkem bylo aromatické, mírně pikantní a velmi chutné jídlo.

Recept: Aromatická játra z pánve

Kuřecí játra smažená s česnekem, pepřem a rozmarýnem

Ingredience

  • 250 g kuřecích jater
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá hlava česneku
  • kousek pálivé papriky
  • čerstvý rozmarýn nebo tymián
  • sůl, pepř

Způsob přípravy

Smažím játra se třemi přísadami. Jsou šťavnatá, krémová a voňavá.

Opečení jater. Očistěte játra od přerůstů a sliznice, opláchněte je a osušte papírovou utěrkou. Rozehřejte pánev, vložte do ní játra a opečte je z každé strany, dokud nejsou dobře propečené. Přidejte olej a máslo a játra dobře opečte z každé strany.

Dušení. Snižte teplotu pod pánví. Přidejte k játrům na polovinu nakrájené stroužky česneku a vše několik minut osmažte. Přidejte nakrájenou papriku a lístky rozmarýnu a vše dušte na mírném ohni 5-7 minut. Na konci játra posypte solí a pepřem a promíchejte.

Jak podávat kuřecí játra?

Játra se tradičně podávají s bramborami a například s řepou. Já je však nejraději jím s chlebem. K tomu se ideálně hodí salát z rajčat a cibule. Lze je však podávat například se salátem z rukoly, jablek a cibule nebo s porcí zeleného salátu s rajčaty. Dobrým doplňkem jsou také smažené ovoce, například jablka, hrušky, švestky.