Ingredience pro malý plech (cca 28 x 24 cm):
- 1 kg čerstvých švestek
- 700 g mouky
- 650 g cukru
- 500 g studeného másla
- 1 špetka soli
Předehřejte troubu na 180 stupňů (horní/spodní ohřev). Očistěte švestky, odstraňte pecky a nakrájejte dužinu na čtvrtiny.
Nakrájejte studené máslo na kostky. Smíchejte mouku, cukr a sůl ve velké míse. Přidejte kousky studeného másla a rychle promíchejte rukama nebo pomocí háku na hnětení těsta v kuchyňském robotu, dokud nevznikne drobivé těsto. Výsledkem by měla být drobivá, ale zároveň plastická hmota.
Rozložte list papíru na pečení. Polovinu těsta na něj vyložte a lehce přitlačte. Druhou polovinu vložte zpět do lednice. Na těsto položte druhý list papíru na pečení. Těsto rozválejte válečkem na velikost plechu. Poté sejměte horní list papíru a rozválené těsto přeneste na plech spolu se spodním listem papíru. Vyrovnejte okraje, přitlačte a podle libosti nechte malý přesah.
Na těsto rovnoměrně rozložte čtvrtky švestek. Druhou polovinu těsta rozsypejte na ovoce, aniž byste ho přitlačovali! Pečte v předem předehřáté troubě 45-50 minut, dokud drobenka nezíská zlatohnědou barvu.
Koláč si vychutnejte teplý nebo podávejte dobře vychlazený. Pak se bude snáze krájet na kousky. Je chutný sám o sobě nebo s lžičkou šlehačky.