Přeskočit na obsah

Nenechte si ujít příležitost ochutnat tento sladký dezert z skořice, cukru a švestek

Tato sladká lasagne se švestkami je opravdovým požitkem, vrstva po vrstvě, a dokazuje, že italská jídla připravená v troubě nemusí být pouze slaná.

Pokud jste stejně jako já opravdovým milovníkem švestek, tento recept se vám bude líbit! Vrstva po vrstvě křupavých listů lasagne, jemného tvarohového krému a sladkokyselých vařených švestek vytváří dezertní sen. Tato sladká lasagne se švestkami se připravuje rychle a bude ideálním doplňkem k pohodovému večeru s přáteli nebo rodinou.

Recept na sladkou lasagne se švestkami: ovocná a neodolatelná

Zkoušel jste někdy sladkou lasagne? Já před tímto receptem na sladkou lasagnu se švestkami ne. Kdybych věděl, o co přicházím, připravil bych ji mnohem dříve. Stačí jen trochu trpělivosti, než bude ovocný pečený pastýřský koláč hotový. Ale to je u lasagny normální.

Nenechte si ujít příležitost ochutnat tento sladký dezert z skořice, cukru a švestek

V tomto receptu jsou analogem pikantní omáčky bolognese švestky připravené s přidanou skořicí, cukrem a citronovou šťávou. Místo bešamelové omáčky jako další vrstvu použijeme směs tvarohu, smetany, vajec, škrobu, cukru, trochy vanilky a citronové kůry. A nakonec už zbývá jen přidat listy lasagne.

Vše připraveno? Pak můžeme začít vrstvit. Nejprve položte vrstvu listů lasagne, pak tvaroh a poté švestky. Pokračujte tak, dokud vše nespotřebujete. Nezapomeňte zakončit vrstvou tvarohu. Posypte skořicí, cukrem a několika kousky másla a dejte do trouby!

Jakmile bude sladká lasagne se švestkami hotová a trochu vychladne, můžete ji ochutnat. Velmi dobře se hodí k vanilkové zmrzlině nebo krémové vanilkové omáčce. Skvěle se k ní hodí také zmrzlina s vlašskými ořechy nebo karamel.

Co se samozřejmě vždy hodí: lžíce šlehačky. Nadýchaná textura dokonale doplňuje jemné, krémové vrstvy tvarohové náplně a vytváří jemný kontrast s intenzivní vůní švestek.

Chcete jídlu dodat trochu textury? Pak posypte lasagne praženými mandlovými lupínky nebo nasekanými vlašskými ořechy. Ořechová chuť a křupavá textura vytvářejí krásný kontrast s jemnými vrstvami. Ještě lepší: trochu křupavého krokantu – opravdová exploze chutí!

Sladká švestková lasagne

Ingredience

Na švestkovou omáčku:

  • 600 g švestek
  • 2 lžičky cukru
  • Skořice podle chuti
  • 1 bio citron, šťáva

Na tvarohový krém:

  • 500 g tvarohu
  • 200 g smetany
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový lusk, dužina
  • 1 bio citron, kůra

Dále:

  • Lasagne listy
  • Skořice podle chuti
  • 2 lžičky cukru
  • 30 g máslaNenechte si ujít příležitost ochutnat tento sladký dezert z skořice, cukru a švestek

Příprava

  • Omyjte švestky, odstraňte pecky a nakrájejte je na malé kousky. Vložte je do hrnce, přidejte 2 lžičky cukru, trochu skořice a citronovou šťávu. Vařte směs na středním ohni, dokud švestky nezměknou.
  • Mezitím smíchejte v misce tvaroh, smetanu, cukr, vejce, kukuřičný škrob, vanilkový extrakt a citronovou kůru, dokud nevznikne homogenní hmota.
  • Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev). Lehce vymastěte zapékací formu.
  • Na dno formy položte vrstvu lasagne, přidejte vrstvu tvarohového krému a poté rozložte část připravených švestek. Vrstvy opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Ujistěte se, že vrchní vrstva je tvarohový krém.
  • Posypte vrchní vrstvu krému směsí skořice a cukru. Rozložte na ni malé kousky másla.
  • Vložte formu do předehřáté trouby a pečte lasagne asi 40-45 minut, dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu.
  • Před podáváním nechte sladkou švestkovou lasagnu trochu vychladnout. Vychutnejte si ji teplou nebo studenou, podle vašich preferencí!