Přeskočit na obsah

Prostě si to udělejte sami, místo abyste to kupovali

Objevte pastu „Bílý Řek“: pikantní feta, krémový jogurt a čerstvé bylinky spojené v jedné chutné pastě.

V supermarketu, na polici s delikatesními saláty a pastami, jste určitě už „Bílého Řeka“ zahlédli. Jedná se o pikantní pastu z fety a česneku, která se skvěle hodí k chlebu nebo rohlíkům. Ale co obsahuje a dá se připravit doma? Dobrá zpráva: dá. Tady je vhodný recept.

Bílý Řek: jak si připravit oblíbenou pastu doma

Delikátní pasty a omáčky jsou velmi chutné a vždy jsou ozdobou stolu při snídani, brunchu nebo svačině. Bohužel jsou však obvykle poměrně drahé a z dlouhodobého hlediska dost nákladné. Naštěstí většinu z nich lze snadno připravit doma, například „Bílého Řeka“. Budete potřebovat pouze vhodné ingredience a deset minut času.

Prostě si to udělejte sami, místo abyste to kupovali

Pro přípravu pasty si nejprve kupte fetu, řecký jogurt, čerstvou petržel a oregano. Sůl, pepř, olivový olej, stroužek česneku a citronovou šťávu pravděpodobně již máte doma.

Poté se pusťte do přípravy. Fetu nahrubo nasekejte, česnek jemně nastrouhejte a obě ingredience smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a jogurtem v misce. Pokud máte rádi obzvláště krémovou konzistenci, vše dobře rozmixujte mixérem. Pro hrubší texturu ingredience jednoduše rozmačkejte vidličkou.

Na závěr přidejte čerstvé bylinky a ještě jednou ochutnejte. Pastu můžete okamžitě vychutnat, například na sendviči k snídani. Nebo co takhle na příštím grilování? To je také velmi chutné.

Můžete vytvořit zcela novou variantu přidáním nasekaných oliv nebo jemně nakrájené papriky do pasty.

Bílý řecký salát

Prostě si to udělejte sami, místo abyste to kupovali

Ingredience

  • 200 g fety
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g řeckého jogurtu s 10 % tuku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvé petržele
  • 1 lžička oregana
  • Sůl a pepř podle chuti

Příprava

  • Fetu nahrubo nasekejte v misce.
  • Očistěte česnek a ho prolisujte. Přidejte ho k fetu.
  • Přidejte jogurt, olivový olej a citronovou šťávu a všechny ingredience promíchejte. Směs rozmixujte do hladka.
  • Nakrájejte petržel a oregano a přidejte bylinky do pasty. Opatrně dochuťte solí a pepřem a podávejte omáčku s chlebem nebo rohlíky.