Přeskočit na obsah

Nakrájím jablka a rozložím je na nadýchané těsto. Jednoduchý recept na dezert s ovocem

Kynuté těsto s jablky je chutný nápad na lehké, nadýchané a měkké těsto plněné voňavým ovocem. Je snadné ho připravit.

K přípravě tohoto těsta s jablky nepotřebujete mnoho: několik voňavých jablek a klasické kynuté těsto. Tato kombinace vám zvedne náladu. Těsto je ideální na víkend, ale i na každodenní konzumaci.

Nakrájím jablka a rozložím je na nadýchané těsto. Jednoduchý recept na dezert s ovocem

Jak připravit kynuté těsto s jablky?

Chcete-li připravit dobré kynuté těsto, nezapomeňte předem vyndat všechny ingredience z ledničky – mám na mysli především vejce, protože ta by neměla být studená. Mléko můžete mírně zahřát v hrnci a máslo rozpustit.

Tip: pokud omezujete množství cukru ve stravě, můžete do těsta přidat méně cukru, než je uvedeno v receptu. Je důležité smíchat cukr s vejci a žloutky, dokud nevznikne nadýchaná hmota, a teprve poté smíchat s ostatními ingrediencemi.

Jablka do těsta je třeba nakrájet na kousky. Neoloupu je, protože se slupkou jsou aromatičtější (odstraňuji pouze jádřince). Jablka můžete nakrájet jakýmkoli způsobem: na osmičky, plátky nebo kostky. Pokud máte rádi dezerty s jablky s kořeněnou vůní, smíchejte nakrájená jablka se dvěma čajovými lžičkami skořice a takto připravené ovoce rozložte na těsto.

Poměry z receptu vystačí na jeden velký plech nebo dvě velké formy na bábovku. Těsto lze připravit z poloviny ingrediencí.

Recept: Kynuté těsto s jablky

Nadýchané těsto s ovocem.

Ingredience

  • 1 kg pšeničné mouky typu 550
  • 100 g droždí
  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 sklenice teplého mléka
  • 8 lžic cukru
  • 4 jablka

Způsob přípravy

Nakrájím jablka a rozložím je na nadýchané těsto. Jednoduchý recept na dezert s ovocem

Příprava těsta. Rozpusťte droždí v malém množství mléka, přidejte trochu cukru a mouky, připravte kvásek a nechte ho odležet, dokud nezačne pracovat. Vejce smíchejte s cukrem do vzniku kogel-mogel, prosejte mouku. Smíchejte všechny ingredience a vypracujte hladké těsto. Nechte těsto 30-60 minut kynout.

Pečení těsta. Těsto přeneste do formy. Jablka nakrájejte na kousky a vložte je do těsta. Pečte 40-45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Hotové těsto můžete posypat moučkovým cukrem (nebo moučkovým cukrem smíchaným se skořicí) nebo ozdobit polevou.

Jak podávat kynuté těsto s jablky?

Kynuté těsto s jablky je ideální káva nebo čaj. Je vynikající v kombinaci se sklenicí mléka nebo kakaa (můžete se cítit jako u babičky). Jako každé kynuté těsto je nejlepší čerstvé, ale pokud vám zbyde na druhý den, můžete z něj snadno připravit voňavé toasty – stačí plátky těsta osmažit vajíčkem a mlékem.

Těsto se také skvěle hodí k zamražení, takže pokud jste ho připravili více, můžete část schovat na jindy.