Kynuté těsto s jablky je chutný nápad na lehké, nadýchané a měkké těsto plněné voňavým ovocem. Je snadné ho připravit.
K přípravě tohoto těsta s jablky nepotřebujete mnoho: několik voňavých jablek a klasické kynuté těsto. Tato kombinace vám zvedne náladu. Těsto je ideální na víkend, ale i na každodenní konzumaci.
Jak připravit kynuté těsto s jablky?
Chcete-li připravit dobré kynuté těsto, nezapomeňte předem vyndat všechny ingredience z ledničky – mám na mysli především vejce, protože ta by neměla být studená. Mléko můžete mírně zahřát v hrnci a máslo rozpustit.
Tip: pokud omezujete množství cukru ve stravě, můžete do těsta přidat méně cukru, než je uvedeno v receptu. Je důležité smíchat cukr s vejci a žloutky, dokud nevznikne nadýchaná hmota, a teprve poté smíchat s ostatními ingrediencemi.
Jablka do těsta je třeba nakrájet na kousky. Neoloupu je, protože se slupkou jsou aromatičtější (odstraňuji pouze jádřince). Jablka můžete nakrájet jakýmkoli způsobem: na osmičky, plátky nebo kostky. Pokud máte rádi dezerty s jablky s kořeněnou vůní, smíchejte nakrájená jablka se dvěma čajovými lžičkami skořice a takto připravené ovoce rozložte na těsto.
Poměry z receptu vystačí na jeden velký plech nebo dvě velké formy na bábovku. Těsto lze připravit z poloviny ingrediencí.
Recept: Kynuté těsto s jablky
Nadýchané těsto s ovocem.
Ingredience
- 1 kg pšeničné mouky typu 550
- 100 g droždí
- 2 celá vejce
- 2 žloutky
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 sklenice teplého mléka
- 8 lžic cukru
- 4 jablka
Způsob přípravy
Příprava těsta. Rozpusťte droždí v malém množství mléka, přidejte trochu cukru a mouky, připravte kvásek a nechte ho odležet, dokud nezačne pracovat. Vejce smíchejte s cukrem do vzniku kogel-mogel, prosejte mouku. Smíchejte všechny ingredience a vypracujte hladké těsto. Nechte těsto 30-60 minut kynout.
Pečení těsta. Těsto přeneste do formy. Jablka nakrájejte na kousky a vložte je do těsta. Pečte 40-45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
Hotové těsto můžete posypat moučkovým cukrem (nebo moučkovým cukrem smíchaným se skořicí) nebo ozdobit polevou.
Jak podávat kynuté těsto s jablky?
Kynuté těsto s jablky je ideální káva nebo čaj. Je vynikající v kombinaci se sklenicí mléka nebo kakaa (můžete se cítit jako u babičky). Jako každé kynuté těsto je nejlepší čerstvé, ale pokud vám zbyde na druhý den, můžete z něj snadno připravit voňavé toasty – stačí plátky těsta osmažit vajíčkem a mlékem.
Těsto se také skvěle hodí k zamražení, takže pokud jste ho připravili více, můžete část schovat na jindy.