Přeskočit na obsah

Připravte si ji k obědu, protože právě teď je nejchutnější. Vaše rodina bude nadšená.

Fazole po bretaňsku – jídlo, které se v českých domácnostech připravuje velmi často. Je velmi výživné, bohaté na vitamíny a minerály a nahrazuje jak polévku, tak hlavní chod, protože se jím můžete nasytit. Nyní se dá připravit obzvláště snadno a rychle, protože mladé fazole, které jsou v současné době k dispozici, není třeba namáčet. Jak připravit fazole po bretaňsku s dokonalou chutí?

Obsah:

  1. Fazole po bretaňsku – teď jsou nejchutnější
  2. Proč jíst fazole po bretaňsku?
  3. Fazole po bretaňsku z mladých fazolí. Recept

Připravte si ji k obědu, protože právě teď je nejchutnější. Vaše rodina bude nadšená.

Fazole po bretaňsku – teď jsou nejchutnější

Fazole po bretaňsku mají Češi rádi z mnoha důvodů. Především pro výraznou chuť a aroma, které získávají díky několika ingrediencím. Toto jídlo je opravdu syté – zejména pokud se konzumuje s čerstvým chlebem. Hrách „jaki”, který se používá k přípravě tohoto jídla, se obvykle musí namočit přes noc – jinak bude tvrdý, protože samotné vaření mu nezajistí dostatečnou měkkost. Nyní je k dispozici jeho mladá verze, ze které se jídlo připravuje ještě rychleji. Fazole lze okamžitě přidat do ragú a po chvíli se budou doslova rozplývat v ústech. Podle mnoha lidí je právě tato verze nejchutnější, takže ji využijte, dokud je k dispozici.

Proč jíst fazole po bretaňsku?

Fazole po bretaňsku jsou vynikajícím pokrmem jak k obědu, tak k podávání hostům – na jméniny, svátky atd. Toto voňavé a mimořádně chutné jídlo je zdrojem bílkovin, vlákniny, obsahuje mnoho dalších důležitých složek a také stimuluje činnost střev.

Recept na fazole po bretaňsku můžete podle svého uvážení upravit. Někteří místo klobásy přidávají slaninu. 123RF/PICSEL

Fazole po bretaňsku z mladých fazolí. Recept

K přípravě fazolí po bretaňsku budete potřebovat následující ingredience.

Ingredience

  • asi 600 g mladých fazolí, zbavených lusků
  • asi 250-300 g klobásy (například lovecké)
  • 1 mrkev
  • 1 velká cibule
  • 1 bobkový list
  • 4 hřebíčky
  • 2 lžíce majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1 čajová lžička cukru
  • sůl, pepř podle chuti
  • 1 lžíce mouky
  • 1-2 lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje

Připravte si ji k obědu, protože právě teď je nejchutnější. Vaše rodina bude nadšená.

Způsob přípravy:

  1. Čerstvé fazole vložte do vody s přidaným bobkovým listem a hřebíčkem. Přiveďte k varu.
  2. Po půl hodině přidejte nakrájenou mrkev.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo a lehce osmažte klobásu. Na vyškvařeném tuku lehce osmažte nakrájenou cibuli.
  4. Poté přidejte lžíci mouky, dobře promíchejte a přendejte do hrnce s fazolemi.
  5. Do prázdné pánve (té samé) nalijte asi 150 ml vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Přelijte do hrnce suspenzi se zbytky z opékání klobásy a cibule.
  6. Poté přidejte do hrnce s fazolemi majoránku a pepř. Vařte ještě asi půl hodiny, dokud ingredience nezměknou.
  7. Na konci dochuťte solí a pepřem.
  8. Když fazole dostatečně změknou, přidejte rajčatové pyré a lžičku cukru.
  9. Na samém konci přidejte jemně nakrájený česnek.