Hledáte nápad na chutný, zdravý a výživný sendvič? Podívejte se, z jakých surovin připravuje tuto svačinu známý dietolog. Lze je bez problémů zakoupit.
Sendviče jsou klasikou českých snídaní a obědů. Obvykle se však nespojují se zdravou stravou, ale pouze s rychlým občerstvením s poměrně pochybnou nutriční hodnotou. Naštěstí to lze změnit. Stačí si pamatovat na výběr vhodných surovin, aby se z obyčejného a jednoduchého sendviče stal sytý a výživný pokrm, který dodává energii a podporuje hubnutí. Podívejte se, jaké suroviny k tomu používá známý dietolog. Určitě mnoho z nich už máte ve své kuchyni.
Z čeho připravit zdravý a výživný sendvič?
Základem zdravého sendviče je, jak poznamenává dietolog, samozřejmě dobrý chléb. Nejlepší je celozrnný, protože obsahuje více vitamínů a vlákniny než klasické „bílé“ rohlíky nebo chléb. Díky tomu dlouho sytí a podporuje činnost trávicího traktu. Expert doporučuje nahradit tradiční máslo sýrem na sendviče. Tento „náhradník“ chutná skvěle a zároveň dodává tělu méně kalorií než běžná pomazánka na sendviče. Skvěle se hodí také hummus, zeleninová pomazánka nebo guacamole, tedy omáčka na bázi avokáda, obohacená cibulí, citronovou nebo limetkovou šťávou a kořením.
A určitě zdroj bílkovin, například mozzarella light, sýr light nebo nízkotučná salám, — poznamenává odborník.
Je třeba zdůraznit, že bílkoviny, stejně jako vláknina, hrají důležitou roli ve správném fungování trávicího systému a hubnutí. Na jedné straně potlačují pocit hladu a na druhé straně zvyšují energetický výdej organismu. Výsledkem je zrychlení spalování kalorií a snazší hubnutí.
Co dalšího by měl obsahovat zdravý sendvič?
Podle dietologa by každý zdravý sendvič měl obsahovat čerstvou zeleninu, například rajčata nebo papriku. Nejde jen o chutný doplněk k svačině, ale také o zdroj mnoha cenných látek, včetně mikroelementů a antioxidantů. Ty neutralizují volné radikály, zpomalují procesy stárnutí, zmírňují záněty, posilují imunitu a snižují riziko vzniku mnoha zdravotních problémů.