Přeskočit na obsah

Vlhké, nadýchané a voňavé vanilkou. V Československu to byla pochoutka

Klasika, kterou mnozí z nás znají z dětství. Vlhké, nadýchané a voňavé vanilkou – kdysi to byla jedna z nejoblíbenějších pochoutek v Československu. Jednoduché ingredience, charakteristický vzor světlého a kakaového těsta a výjimečná chuť dělají z tohoto pečiva nadčasovou pochoutku. Ideální jak k nedělnímu čaji, tak k rodinným setkáním.

Vlhké, nadýchané a voňavé vanilkou. V Československu to byla pochoutka

Mramorový dort je pečivo, které bylo v dobách Československého lidového republiky hostem téměř v každé domácnosti. Byl symbolem jednoduchosti a domácího tepla – dal se připravit z snadno dostupných ingrediencí, které v té době hrály klíčovou roli. Máslo, mouka, cukr, vejce a trochu kakaa – nic víc nebylo potřeba, aby se na stole objevil dezert, který potěšil celou rodinu.

Mramorový dort je pečivo, které bylo v době Československého lidového republikánského státu hostem téměř v každé domácnosti. Byl symbolem jednoduchosti a domácího tepla – dal se připravit z lehce dostupných surovin, které v té době hrály klíčovou roli. Máslo, mouka, cukr, vejce a trochu kakaa – nic víc nebylo potřeba, aby se na stole objevil dezert, který potěšil celou rodinu.

Recept na mramorový dort

Je to jeden z těch dortů, které se vždy povedou a nikdy nevyjdou z módy. Jednoduché ingredience, rychlá příprava a charakteristický mramorový vzor dělají tento dort efektním a zároveň velmi jednoduchým.

Ingredience:

  • 250 g másla,
  • 200 g cukru,
  • 4 vejce,
  • 300 g pšeničné mouky,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 100 ml mléka,
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru,
  • 3 polévkové lžíce kakaa.

Způsob přípravy:

  1. Máslo vyšlehám s cukrem a vanilkovým cukrem do vzdušné hmoty. Postupně přidávám vejce a neustále šlehám, dokud se ingredience dobře nepropojí.
  2. Do hmoty proseju mouku s práškem do pečiva a postupně přilévám mléko, míchám, dokud nevznikne hladké těsto. Hotovou hmotu rozdělím na dvě části.
  3. Do jedné přidám kakao a důkladně promíchám. Formu na pečení vymastím máslem a posypu strouhankou nebo vyložím papírem na pečení.
  4. Postupně nalévám porce světlého a tmavého těsta a pak opatrně projedu nožem nebo tyčinkou po hmotě, aby vznikl mramorový efekt.
  5. Peču v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 45-50 minut, dokud není těsto suché.
  6. Po upečení nechám těsto vychladnout ve formě a poté ho přenesu na mřížku. Mramorové těsto chutná skvěle samo o sobě, ale můžete ho také posypat moučkovým cukrem nebo polévat čokoládovou polevou.

Vlhké, nadýchané a voňavé vanilkou. V Československu to byla pochoutka

Nápady na servírování a úpravy

Klasický mramorový dort se nejlépe podává lehce posypaný moučkovým cukrem – jednoduše a elegantně, tak jak se podával v domácnostech za dob Československého lidového republiky. Pokud však chcete dortu dodat výraznější charakter, můžete ho polévat čokoládovou polevou nebo jednoduchou citronovou polevou, která mu dodá příjemnou svěžest.

Skvělým nápadem je přidat do těsta sušené ovoce – rozinky, vlašské ořechy nebo pomerančovou kůru – díky tomu dort získá slavnostní charakter. Můžete také experimentovat s ovocem: maliny, třešně nebo hrušky přidané do kakaové části těsta vytvoří zajímavý chuťový kontrast a udělají pečivo šťavnatějším.

V moderní verzi stojí za to upéct mramorové těsto v malých formičkách na muffiny – ideální jako sladká svačina do práce nebo do školy.