Přeskočit na obsah

Na podzim připravuji hřejivou zapékanou s italskými knedlíčky. Zmizí v mžiku.

Stačí hodit do hrnce knedlíky, pár druhů zeleniny a zalít aromatickou omáčkou, abyste rychle připravili hřejivou zapékanou pochoutku, kterou se nají celá rodina a vy se nevyhnete žádostem o přídavek.

Gnocchi pečené v troubě

Gnocchi nejsou nic jiného než italské knedlíky, které Polákům mohou trochu připomínat kopytka. V Itálii se podávají s nejrůznějšími omáčkami, přičemž jednou z nejoblíbenějších je omáčka na bázi rajčat. S přidáním sýra, několika koření a za pomoci trouby vytvoříte chutnou a zároveň jednoduchou zapékanou pochoutku.

Na podzim připravuji hřejivou zapékanou s italskými knedlíčky. Zmizí v mžiku.

Gnocchi v zeleninové omáčce

Aby se obohatil chuť gnocchi, stojí za to připravit rajčatovou omáčku s přidáním zeleniny, jako je paprika, cuketa nebo lilek. Zeleninu je třeba nakrájet na malé kostičky, aby se rychleji propekla a rovnoměrně promíchala s omáčkou. Nejprve je osmažte na olivovém oleji, dokud nezměknou a nezískají aroma – to umožní rozvinout jejich plnou chuť. Česnek protlačte lisem, aby se jeho aroma rovnoměrně rozložilo. Takto připravená zelenina obohacuje omáčku o hloubku a texturu a vytváří ideální kombinaci s noky.

Recept na zapékanou směs s noky

Ingredience:

  • 500 g gnocchi,
  • 1 cuketa,
  • 1 červená paprika,
  • 1 malý lilek,
  • 250 ml rajčatové passaty,
  • 125 g mozzarelly,
  • 1 cibule,
  • 70 g strouhaného parmazánu,
  • 15 ml olivového oleje na omáčku,
  • 15 ml olivového oleje na zeleninu,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 čajová lžička sušeného oregana,
  • několik zrn sušeného chilli,
  • několik lístků bazalky,
  • špetka soli,
  • špetka pepře,
  • špetka cukru.

Na podzim připravuji hřejivou zapékanou s italskými knedlíčky. Zmizí v mžiku.

Způsob přípravy:

  1. Na olivovém oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a osmažte.
  2. Přilijte rajčatovou passatu, dochuťte solí, pepřem, cukrem, oreganem a zrnky chilli a vařte na mírném ohni asi 5 minut.
  3. Na konci přidejte nakrájené lístky bazalky.
  4. Mezitím nakrájejte cuketu, papriku a lilek na kostky.
  5. Na jiné pánvi rozehřejte olivový olej a restujte zeleninu asi 10 minut, občas promíchejte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
  6. Dochuťte oreganem, solí a pepřem.
  7. Přidejte syrové gnocchi, důkladně promíchejte a smažte ještě asi 5 minut, aby se lehce opečly a začaly měknout.
  8. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  9. V zapékací misce rozetřete tenkou vrstvu rajčatové omáčky, rozložte polovinu gnocchi se zeleninou, polijte polovinou zbývající omáčky a posypte polovinou mozzarelly a parmazánu.
  10. Poté rozložte zbývající gnocchi a zeleninu, znovu polijte omáčkou a posypte zbývajícím sýrem.
  11. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud se sýr nerozpustí a lehce nezhnědne a omáčka nezačne bublat po okrajích.
  12. Podávejte horké, přímo z trouby.