Stačí hodit do hrnce knedlíky, pár druhů zeleniny a zalít aromatickou omáčkou, abyste rychle připravili hřejivou zapékanou pochoutku, kterou se nají celá rodina a vy se nevyhnete žádostem o přídavek.
Gnocchi pečené v troubě
Gnocchi nejsou nic jiného než italské knedlíky, které Polákům mohou trochu připomínat kopytka. V Itálii se podávají s nejrůznějšími omáčkami, přičemž jednou z nejoblíbenějších je omáčka na bázi rajčat. S přidáním sýra, několika koření a za pomoci trouby vytvoříte chutnou a zároveň jednoduchou zapékanou pochoutku.
Gnocchi v zeleninové omáčce
Aby se obohatil chuť gnocchi, stojí za to připravit rajčatovou omáčku s přidáním zeleniny, jako je paprika, cuketa nebo lilek. Zeleninu je třeba nakrájet na malé kostičky, aby se rychleji propekla a rovnoměrně promíchala s omáčkou. Nejprve je osmažte na olivovém oleji, dokud nezměknou a nezískají aroma – to umožní rozvinout jejich plnou chuť. Česnek protlačte lisem, aby se jeho aroma rovnoměrně rozložilo. Takto připravená zelenina obohacuje omáčku o hloubku a texturu a vytváří ideální kombinaci s noky.
Recept na zapékanou směs s noky
Ingredience:
- 500 g gnocchi,
- 1 cuketa,
- 1 červená paprika,
- 1 malý lilek,
- 250 ml rajčatové passaty,
- 125 g mozzarelly,
- 1 cibule,
- 70 g strouhaného parmazánu,
- 15 ml olivového oleje na omáčku,
- 15 ml olivového oleje na zeleninu,
- 3 stroužky česneku,
- 1 čajová lžička sušeného oregana,
- několik zrn sušeného chilli,
- několik lístků bazalky,
- špetka soli,
- špetka pepře,
- špetka cukru.
Způsob přípravy:
- Na olivovém oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a osmažte.
- Přilijte rajčatovou passatu, dochuťte solí, pepřem, cukrem, oreganem a zrnky chilli a vařte na mírném ohni asi 5 minut.
- Na konci přidejte nakrájené lístky bazalky.
- Mezitím nakrájejte cuketu, papriku a lilek na kostky.
- Na jiné pánvi rozehřejte olivový olej a restujte zeleninu asi 10 minut, občas promíchejte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
- Dochuťte oreganem, solí a pepřem.
- Přidejte syrové gnocchi, důkladně promíchejte a smažte ještě asi 5 minut, aby se lehce opečly a začaly měknout.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- V zapékací misce rozetřete tenkou vrstvu rajčatové omáčky, rozložte polovinu gnocchi se zeleninou, polijte polovinou zbývající omáčky a posypte polovinou mozzarelly a parmazánu.
- Poté rozložte zbývající gnocchi a zeleninu, znovu polijte omáčkou a posypte zbývajícím sýrem.
- Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud se sýr nerozpustí a lehce nezhnědne a omáčka nezačne bublat po okrajích.
- Podávejte horké, přímo z trouby.